کم‌خوابی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، در یک مطالعه جدید که محققان در آن بررسی کردند چگونه کمبود خواب بر نشانگرهای زیستی مرتبط با بیماری‌های قلبی-عروقی تأثیر می‌گذارد نشان داده شده است که حتی چند شب خواب ناکافی، مکانیسم‌هایی مولکولی را فعال می‌کند که با افزایش خطر مشکلات قلبی مرتبط هستند. 

این مطالعه توسط یک دانشگاه در سوئد انجام شده و نتایج آن در مجله Biomarker Research منتشر شده است.

جاناتان سدرنس پزشک و مدرس دانشگاه اوپسالا که سرپرستی این مطالعه را بر عهده داشته می‌گوید: تقریباً نیمی از مردم سوئد با خواب مختل روبرو هستند و این مشکل به ویژه در میان کارکنان شیفت شب شایع‌تر است. به همین دلیل ما خواستیم مکانیسم‌هایی را شناسایی کنیم که نشان دهند کمبود خواب چگونه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

براساس گزارش مدیکال اکسپرس، کمبود مزمن خواب یک مشکل رو به رشد در جوامع است و در مطالعات جمعیتی بزرگ با افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و فیبریلاسیون دهلیزی ارتباط داشته است. سلامت قلب تحت تأثیر چندین عامل مرتبط با سبک زندگی از جمله خواب، تغذیه و ورزش قرار دارد.
نویسندگان این مطالعه ۱۶ مرد جوان سالم با وزن طبیعی را بررسی کردند که همگی عادات خواب سالمی داشتند. شرکت‌کنندگان زمانی را در یک آزمایشگاه خواب گذراندند که در آن وعده‌های غذایی و سطح فعالیت آن‌ها به طور دقیق در دو جلسه کنترل می‌شد.

در یکی از جلسات شرکت‌کنندگان به مدت سه شب متوالی خواب معمولی داشتند در حالی که در جلسه دیگر تنها حدود چهار ساعت در شب خوابیدند. در طول هر دو جلسه نمونه‌های خون صبحگاهی و شبانه گرفته شد و پس از یک تمرین با شدت بالا به مدت ۳۰ دقیقه مجدداً نمونه‌برداری انجام شد.

محققان سطح حدود ۹۰ پروتئین در خون را اندازه‌گیری و مشاهده کردند که سطح بسیاری از پروتئین‌هایی که با التهاب بیشتر مرتبط هستند زمانی که شرکت‌کنندگان کمبود خواب داشتند افزایش یافت. ارتباط بسیاری از این پروتئین‌ها قبلاً با افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی مانند نارسایی قلبی و بیماری شریان‌های کرونری «رگ‌های خون‌رسان قلب» ثابت شده‌ است.

محققان می‌گویند مطالعات نشان داده‌اند که ورزش می‌تواند برخی از اثرات منفی که خواب ناکافی ایجاد می‌کند را جبران کند اما همچنان مهم است که بدانیم ورزش کردن نمی‌تواند جایگزین عملکردهای ضروری خواب در سلامتی افراد شود.

حدود ۵ تا ۶ میلیون نفر از جمعیت کشور دچار بیماری آسم هستند

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدرضا مسجدی در همایش یک‌روزه آخرین یافته‌ها در تشخیص و درمان آسم که از سوی انجمن متخصصین ریه ایران برگزار شد در جمع خبرنگاران گفت: آسم به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مزمن در دسته بیماری‌های غیرواگیر قرار می‌گیرد. بیماری‌های غیرواگیر عامل ۷۰ تا ۸۰ درصد مشکلات سلامت و مرگ‌ومیر در دنیا هستند.

دخانیات عامل خطر مشترک بیماری‌های مزمن

وی تصریح کرد: چهار بیماری اصلی غیرواگیر که بار عمده سلامت جهان را به دوش می‌کشند شامل بیماری‌های قلب و عروق، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی و دیابت است، این بیماری‌ها چند عامل خطر مشترک دارند که شامل استعمال دخانیات، مصرف الکل، رژیم غذایی ناسالم، کم‌تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی و آلودگی هواست، در حوزه بیماری‌های مزمن تنفسی دو بیماری اصلی مطرح‌اند که یکی آسم و دیگری بیماری انسدادی مزمن ریه «COPD» است.

ابتلای ۱۰ درصد کودکان به آسم

رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان اینکه آسم در حال حاضر حدود ۲۷۰ میلیون نفر را در جهان درگیر کرده است و شایع‌ترین بیماری مزمن دوران کودکی به شمار می‌رود تصریح کرد: در ایران بین ۶ تا ۸ درصد بالغین و ۸ تا ۱۰ درصد کودکان به آسم مبتلا هستند، به طور کلی حدود ۵ تا ۶ میلیون نفر از جمعیت کشور دچار این بیماری هستند.

علائم آسم چیست؟

مسجدی گفت: آسم یک بیماری قابل کنترل و تشخیص‌پذیر است، علائم آن معمولاً شامل سرفه و تنگی نفس است و تشخیص آن بر اساس شرح حال و معاینه بالینی صورت می‌گیرد. در برخی موارد تست تنفسی نیز برای تأیید شدت و پاسخ به درمان انجام می‌شود، درمان آسم نیز ساده و در دسترس است. مهم‌ترین توصیه‌ها شامل دوری از دود، گرد و غبار، مواد آلرژی‌زا، دخانیات، رعایت بهداشت منزل، پرهیز از خوابیدن با شکم پر و مدیریت استرس است، استفاده منظم از اسپری‌های تنفسی نیز درمان اصلی محسوب می‌شود که خوشبختانه این اسپری‌ها در داخل کشور تولید و با پوشش بیمه‌ای مناسب عرضه می‌شوند.

وی افزود: شعار امسال سازمان جهانی بهداشت برای روز جهانی آسم، “دسترسی همگانی به اسپری‌های تنفسی” است، یعنی بیماران باید بتوانند به راحتی و با کم‌ترین هزینه به داروهای مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. متأسفانه در کشور ما به دلیل مشکلات بیمه‌ای و مسائل ارزی قیمت داروها در حال افزایش است و این می‌تواند بیماران کم‌درآمد در شهرها و روستاها را با چالش مواجه کند.

رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران اضافه کرد: از میان ۲۷۰ میلیون بیمار آسمی در جهان سالانه حدود ۴۶۰ هزار نفر جان خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که آسم بیماری‌ای است که به‌راحتی قابل تشخیص و درمان است. مرگ ناشی از آسم نشان‌دهنده ضعف نظام سلامت کشورهاست و باید برای پیشگیری از آن اقدامات جدی‌تری انجام گیرد.

مسجدی خاطرنشان کرد: شیوع آسم با آلودگی هوا و مصرف دخانیات به ویژه در جوانان و نوجوانان افزایش می‌یابد. حتی رشد ریه جنین در مادران بارداری که در معرض دود قلیان و سیگار قرار دارند به کندی اتفاق می‌افتد و ممکن است کودکان با ناراحتی‌های تنفسی از جمله آسم به دنیا بیایند بنابراین به مردم توصیه می‌کنیم به هیچ عنوان از مواد دخانی استفاده نکنند.

انتقاد از نمایش استعمال دخانیات در فیلم‌ها و سریال‌ها

در ادامه علیرضا کاشفی‌زاده عضو انجمن علمی متخصصین ریه در خصوص راهکار کاهش مصرف دخانیات در کشور برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مزمن ریوی و این موضوع که افزایش مالیات بر سیگار می‌تواند از میزان مصرف آن را کاهش دهد؟ گفت: واقعیت این است که افزایش قیمت سیگار می‌تواند به کاهش مصرف آن کمک کند، البته به نظر بنده این موضوع تا ۳۰ درصد می‌تواند اثرگذار باشد و بیش از ۷۰ درصد از علل گرایش به دخانیات مربوط به مسائل فرهنگی است. متاسفانه سریال‌هایی که ساخته و فیلم‌هایی که نمایش داده می‌شود سیگار کشیدن را به عنوان یک ارزش به مخاطب القا می‌کند.

وی افزود: تحت تاثیر این فیلم‌ها خانم‌های جوان و نوجوان این موضوع را به عنوان یک کلاس اجتماعی قلمداد می‌کنند، ساخت فیلم‌ها و مستندهایی درخصوص بیمارانی که در اثر مصرف مواد مخدر، سیگار و دخانیات دچار بیماری می‌شوند باید انجام و نسبت به عوارض دخانیات هشدار و آگاهی داده شود تا میزان مصرف مواد دخانی در کشور کاهش یابد.

عضو انجمن علمی متخصصین ریه اضافه کرد: در عین حال دولت و مجلس می‌توانند سیاستگذاری‌هایی در زمینه جرائم و محدودیت‌های اجتماعی برای مصرف کنندگان دخانیات انجام دهند تا میزان مصرف مواد دخانی کاهش یابد. زمانی بستن کمربند ایمنی هنگام رانندگی برای افراد جامعه بسیار سخت بود اما الان این موضوع در کل جامعه پذیرفته شده و انجام می‌شود که این امر ناشی از فرهنگسازی مناسب و وضع قوانین خوب است. اگر درخصوص مصرف دخانیات نیز مکانیسم‌های سلبی تعریف و اجرا شود قطعا شاهد کاهش مصرف آن در جامعه خواهیم بود.

کاشفی‌زاده در پایان گفت: تقریباً در اکثر بیماری‌های ریوی سیگار نقش ایجادکننده و یا نقش تشدیدکننده دارد و باعث عدم پاسخ بیمار به درمان مناسب می‌شود. به همین دلیل زمانی که بیماران ریوی به ما مراجعه می کنند اولین توصیه ما به آن‌ها ترک مصرف سیگار و دخانیات است، به خانواده‌ها توصیه می شود که فرزندان خود و دوستان نزدیک آن‌ها را از نظر استعمال مواد دخانی و مخدر تحت کنترل داشته باشند و نسبت به معایب این مواد دخانی هشدار بدهند