یک ماده دیگر از آیین‌نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی باطل شد

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، بر اساس گردشکار این پرونده شاکی به موجب دادخواستی ابطال مواد ۱۰۰ الی ۱۰۴ آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی مصوب ۱۳۹۷/۱۰/۱ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته به طور خلاصه اعلام کرده است که:

اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برابر ماده ۹۹ آیین نامه معترض عنه اقدام به تأسیس «هیأت بدوی» جهت رسیدگی به تخلفات و شکایات از اشخاص و تعیین مجازات به شرح مواد ۹۷ و ۹۸ «اخذ تعهد کتبی ـ لغو دائم پروانه فعالیت» و براساس مواد ۱۰۰ تا ۱۰۴ آیین نامه مبحوث عنه نحوه ابلاغ، رسیدگی پژوهشی و اجرای آرای هیأت مذکور را، احصا نموده است. تنظیم آیین نامه مذکور مغایر اصل عدم صلاحیت در امور عمومی، مخالف قانون اساسی و عادی، علی الاصول خارج از حدود اختیار وزارت مشتکی عنه است و همچنین مواد ۱۰۰، ۱۰۱، ۱۰۲، ۱۰۳ و ۱۰۴ آیین نامه فعالیت در حوزه و تجهیزات پزشکی مغایر اصول ۲۰، ۲۲، ۳۴، ۳۶، ۱۳۸ و ۱۷۳ قانون اساسی و ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر، ماده ۲ و بند ۱ ماده ۱۴ و ۲۶ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۹۶۶/۱۰/۱۶ مجمع عمومی سازمان ملل متحد است. به موجب بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری، مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۰ تقاضای ابطال آن را دارم.”

در خصوص خواسته آقای …. مبنی بر ابطال مواد ۱۰۰ الی ۱۰۳ آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی مصوب ۱/ ۱۰/ ۱۳۹۷ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاون قضایی در امور هیأت عمومی و هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری در اجرای ماده ۸۵ قانون دیوان عدالت اداری با این استدلال که به موجب نامه شماره ۱۴۹/۱۰۰ مورخ ۲۹/ ۲/ ۱۴۰۳ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح گردیده: «با توجه به مفاد دادنامه ۱۴۰۲۳۱۳۹۰۰۰۲۱۹۱۲۱۹ تاریخ ۲۳/ ۸/ ۱۴۰۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری دایر بر ابطال مواد ۹۷ الی ۹۹ «آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی»، بدین وسیله مواد ۱۰۰ الی ۱۰۳ این آیین نامه نیز کان لم یکن اعلام می شود.

بدیهی است احراز هرگونه تخلف و جرم در ارتباط با آیین نامه یاد شده، مستلزم انعکاس به مراجع قضایی و قانونی خواهد بود.

لذا مواد ۱۰۰ الی ۱۰۳ آیین نامه معترض عنه در حال حاضر کن لم یکن گردیده و قابلیت اجرایی نداشته و بدین ترتیب مـوجبی برای رسیدگی به شکایت مطروحه وجود ندارد، به موجب دادنامه شماره ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۸۷۴۱۸۳ ـ ۷/۸/۱۴۰۳ قرار رد شکایت صادر کرده است.

متن ماده ۱۰۴ از مقرره مورد شکایت به شرح زیر است:

آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی

ویرایش سوم

در ۱۰۵ ماده در تاریخ ۱۳۹۷/۱۰/۱ به تصویب رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا بوده و کلیه آیین نامه ها، دستورالعمل ها و بخشنامه های مغایر با مفاد آن لغو می گردد.

ماده۱۰۴ـ جبران خسارت ناشی از فروش تجهیزات پزشکی مغایر با نمونه اولیه در چهارچوب قوانین مربوطه به عهده تولید کننده یا وارد کننده و نماینده قانونی و مدیران آنها می باشد.ـ وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی”

در پاسخ به شکایت مذکور، سرپرست امور حقوقی سازمان غذا و دارو «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» به موجب لایحه شماره ۶۶۲/۸۳۹۳۶ مورخ ۱۹/ ۱۰/ ۱۴۰۲ به طور خلاصه توضیح داده است که:

“در خصوص ماده ۱۰۴ در خصوص جبران خسارت ناشی از فروش تجهیزات پزشکی فاقد مجوز و مغایر با مجوزهای صادره می باشد که این ماده کاملاً مطابق احکام صادره در مراجع قضایی می باشد و صرفاً جهت تسریع در احقاق حق بیماران زیان دیده از کالاهای فاقد مجوز می باشد و کلیه مفاد آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی در راستای وظایف قانونی و حاکمیتی سازمان غذا و دارو جهت انجام وظایف تنظیم گری در حوزه حساس تجهیزات و ملزومات پزشکی که به طور مستقیم با سلامت آحاد مردم جامعه سر و کار دارد تنظیم و ابلاغ گردیده و با لحاظ توضیحات مبسوط ارائه شده بند مورد اعتراض شاکی، ضمانت اجرایی مفاد آیین نامه ابلاغی محسوب و از شمول تعیین مجازات خارج می باشد ضمن این که به هیچ وجه حق دادخواهی و یا مراجعه ذی نفع به مراجع صالح قضایی و یا دیوان عدالت اداری سلب نگردیده است لذا خواهشمند است ضمن رسیدگی شایسته، حکم مقتضی مبنی بر رد شکایت مطروحه صادر فرمایید.

هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۳/۸/۱۵ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی

برمبنای موازین قانونی مختلف و از جمله مستفاد از مواد ۲، ۳ و ۴ قانون مسئولیت مدنی مصوب سال ۱۳۳۹، تعیین مسئول جبران خسارت و متعاقباً میزان، کیفیت و طریقه جبران آن، مستلزم رسیدگی و صدور رأی از سوی مراجع صالح قضایی است و بر همین اساس ماده «۱۰۴» آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی مصوب ۱۳۹۷/۱۰/۱ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که متضمن تعیین مسئول جبران خسارت بدون رسیدگی در مرجع صالح قضایی است، خارج از حدود اختیار مقام صادرکننده آن و مغایر با قانون بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می شود. این رأی براساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری «اصلاحی مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۰» در رسیدگی و تصمیم گیری مراجع قضایی و اداری معتبر و ملاک عمل است.

تشکیل کمیته‌ مشترک وزارت بهداشت، انجمن علمی بیهوشی و مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلات رشته بیهوشی


به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، دکتر علیرضا سلیمی، رئیس انجمن علمی متخصصان بیهوشی و مراقبت‌های ویژه، از تشکیل کمیته‌ای مشترک میان وزارت بهداشت، انجمن علمی بیهوشی و مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلات رشته بیهوشی خبر داد. وی گفت که رفع این چالش‌ها نیازمند راهکارهای علمی و عملیاتی است و بر ضرورت اصلاح تعرفه‌ها تأکید کرد.
 

دکتر سلیمی با اشاره به اینکه رشته بیهوشی در دو دهه گذشته با مشکلاتی چون استرس بالا، حجم کاری زیاد و تعرفه پایین مواجه بوده، عنوان کرد که این عوامل باعث شده نفرات برتر به سمت رشته‌هایی با استرس کمتر و درآمد بالاتر جذب شوند. وی همچنین گفت که برای جبران کمبود نیرو در این رشته، افزایش ظرفیت‌ها به شکلی غیرمنطقی (از ۱۹۰ به ۲۹۰ نفر) انجام شده است که مشکلات را پیچیده‌تر کرده است.
 

وی از برگزاری نشست اضطراری با حضور دکتر حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، خبر داد و افزود که تصمیم گرفته شد کمیته‌ای متشکل از نمایندگان وزارت بهداشت، انجمن بیهوشی، بورد بیهوشی، سازمان نظام پزشکی و مجلس، به‌طور مستمر برای حل این مشکلات تشکیل شود.

در پایان، دکتر سلیمی ابراز امیدواری کرد که با ارائه راهکارهای منطقی و اصلاح تعرفه‌ها، بتوان به احیای این رشته کمک کرد.

مصوبات جلسه ۵۵ شورای عالی


✅ مصوبات جلسه ۵۵ شورای عالی به صورت ویدئوکنفرانس – پنج‌شنبه ۱۷ آبان‌ماه ۱۴۰۳ به نقل از دبیرخانه شورای عالی:

🟢مصوبه شماره ۱:

راهکارهای بازبینی قانون نظام پزشکی مطرح و مورد بحث قرار گرفت. مقرر شد کمیته‌ای به ریاست شورای عالی و متشکل از رئیس شورای عالی، دو نفر از اعضای منتخب شورای عالی، رئیس کل، نماینده وزیر بهداشت، رئیس یا نماینده مرکز پژوهش‌های مجلس و نماینده کمیسیون بهداشت تشکیل شود تا موضوع را ظرف مدت سه ماه بررسی و جمع‌بندی کرده و پس از طرح در شورای عالی، در قالب طرح یا لایحه از مراجع ذی‌ربط پیگیری کند.

🟢مصوبه شماره ۲:

بند “ح” دستورالعمل تبلیغات و اطلاع‌رسانی امور پزشکی و آگهی‌های دارویی و بهداشتی به شرح زیر اصلاح شد:

رشته‌های دارای پروانه، ماماها، پزشکان و دندانپزشکان (اعم از عمومی، متخصص، دارندگان فلوشیپ و فوق‌تخصص) می‌توانند عناوین مجاز در تابلو (طبق آخرین آیین‌نامه مصوب شورای عالی در خصوص استانداردسازی تابلو، مهر، سرنسخه و …) و شرح خدمات مجاز را در تبلیغات خود درج کنند.

همچنین، تبلیغات مربوط به کلیه اقدامات پزشکی مشترک، از جمله اعمال جراحی مشترک، مورد موافقت قرار نگرفت و غیرمجاز اعلام شد.

🟢مصوبه شماره ۳:

تغییرات امتیازات دوره‌های غیرحضوری آموزش مداوم مطرح شد. با توجه به اهمیت روزافزون آموزش‌های مجازی به دلیل دسترسی گسترده و بهره‌مندی بیشتر افراد، و از آنجا که کاهش امتیازات دوره‌های غیرحضوری می‌تواند تأثیر منفی بر اثربخشی این آموزش‌ها بگذارد، مقرر شد سازمان موضوع کاهش امتیازات غیرحضوری را پیگیری کند و اقدامات لازم برای رفع این مشکل را انجام داده و نتیجه را ظرف دو ماه به شورای عالی گزارش دهد.

🟢مصوبه شماره ۴:

درخواست عضویت دکترای سم‌شناسی با مدارک تحصیلی مرتبط، بر اساس نامه شماره ۱۷۳۱۳/۷۰/۱۰۰ مورخ ۲۳/۰۴/۱۴۰۳ مطرح و مقرر شد موضوع در کمیسیون مشترک حقوق جامعه پزشکی و طرح‌ها و لوایح بررسی شده و نتیجه به شورای عالی اعلام گردد.

🟢مصوبه شماره ۵:

رسیدگی به درخواست تعدادی از متقاضیان مرتبط با رشته داروسازی مبنی بر تشخیص عضویت و صدور شماره نظام، طبق نامه شماره ۷۳۵۶/۱۰/۱۰۰/د مورخ ۲۱/۰۷/۱۴۰۳ از سوی رئیس کل محترم سازمان مطرح شد و مقرر گردید موضوع در کمیسیون مشترک حقوق جامعه پزشکی و طرح‌ها و لوایح بررسی و نتیجه در جلسه شورای عالی ۲۴ آبان ارائه گردد.

🟢مصوبه شماره ۶:

موضوع صدور مجوز دوم برای اعضای سازمان از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ مطرح گردید. شورای عالی موافقت نمود که مجوز دوم کار برای اعضای سازمان در یک مرکز درمانی یا مؤسسه پزشکی واجد شرایط در سطح یک استان، حداکثر به مدت دو روز در هفته صادر گردد. این مجوز باید با موافقت نظام پزشکی مبدأ و مقصد همراه باشد و متقاضی مسئولیت تمامی اقدامات پزشکی طبق قانون را بپذیرد. همچنین، معاونت فنی و نظارت سازمان موظف شد که اجرای این تصمیم را پیگیری کرده و اقدامات لازم را به انجام رساند.

پایان پیام/