به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، پوریا عادلی گفت: سرویکس از نظر آناتومیک حد فاصل رحم و واژن است و بافت نرمالی دارد که میتواند به سمت کنسر «سرطان» شدن پیش برود و ضایعاتی در آن ایجاد شود.
وی در خصوص استیجها یا مراحل سرطان سرویکس افزود: فرق این مراحل در پیش آگهی و درمان است که در مراحل اول اساس درمان جراحی است و میزان بهبودی بیشتر است، اما هر چه از مراحل اولیه عبور کند هم میزان بهبود کاهش مییابد و هم درمان پرهزینهتر میشود بنابراین تشخیص به موقع اهمیت زیادی دارد.
این متخصص رادیوانکولوژی در خصوص جنس کنسر سرویکس گفت: کنسر سرویکس از ضایعات پرکنسرو و دیسپلازیا منشا میگیرد و از بافت سالم ایجاد نمیشود و اگر بتوانیم در موارد پرکنسرو تشخیص دهیم میتوانیم با از بین بردن آنها جلوی تبدیل شدن ضایعات به بافت کنسر را بگیریم، از نظر پاتولوژی اسکواموس سل کارسینوما شایعترین نوع کنسر سرویکس است و از بافت اسکواموس منشا میگیرد و ممکن است بافتهای غددی یا گلاندرال سرویکس هم منشا کنسر شوند که آدنوکارسینوما اطلاق میشود و انواع میکسی که آنها را با عنوان آدنواسکواموس میشناسیم.
عادلی گفت: اسکواموس سل کارسینوما نسبت به بقیه جواب بسیار بهتری به درمان دارد، اما آدنوکارسینوما و نوع میکس پاسخ دهی به درمان آن بدتر است، هم شیوع و هم مرگ و میر کنسر سرویکس در کشورهای low social economy بیشتر است و علت شیوع بالا آن این است که در این کشورها واکسیناسیون hpv به دلیل فقر مالی به شکل عمومی انجام نشده درحالیکه در کشورهای پیشرفته این واکسیناسیون باعث کاهش ابتلا شده است و دلیل مرگ و میر بالا هم امکانات درمانی است که در کشورهای پیشرفته وجود دارد، اما در این کشورها وجود ندارد.
وی افزود: تا حدود سن ۵۵ سالگی افزایش شیوع کنسر سرویکس را داریم که علت آن ریسک فاکتوهاست که ویروس hpv، سیگار و بارداری از جمله این ریسک فاکتورهاست، بنابراین از حدود سن ۵۵ سالگی به بعد شاهد کاهش شیوع این کنسر میشویم، شروع ثبت منظم آمار سرطان سرویکس در اصفهان از ۱۳۹۴ است و قبل از آن ثبت سرطان به این شکل نداشته ایم، بین سال ۹۴ تا ۹۷ افزایش دائمی داشته ایم که از عدد ۴۴ شروع شده و تا نزدیک ۱۰۰ تا در سال رسیده است و بعد در سال ۹۸ کاهش مختصری داشته و بعد از آن در سال ۹۹ مجدد افزایش یافته است.
این متخصص رادیوانکولوژی تصریح کرد: مهمترین ریسک فاکتور سرطان سرویکس ویروس hpv است و ۹۰ درصد این بیماران مرتبط با این ویروس هستند، سیگار نیز باعث افزایش ریسک ابتلا به ویروس hpv میشود، ضعف سیستم ایمنی به هر دلیلی، استفاده طولانی از قرص ضدبارداری، تعداد زیاد زایمان ها، ژنتیک، آلودگی فلزات سنگین و … نیز ریسک فاکتورهای این سرطان هستند.
عادلی ادامه داد: ۲ راه تست تشخیصی غربالگری برای این کنسر وجود دارد یکی hpv تستینگ است و دیگری پاپ اسمیر، باید از سم ۲۱ تا ۶۵ سال حداقل هر سه تا پنج سال یک بار بسته به روش مورد استفاده اسکرینینگ انجام شود و و اگر بیماری ریسک فاکتورهای شخصی دارد که جزو بیماران پرخطر قرار میگیرد باید فواصل را کوتاهتر کرد، شانسی که داریم این است که میتوانیم علیه سرطان سرویکس واکسیناسیون انجام دهیم که دو دوز برای بچههای ۹ تا ۱۲ سال توصیه میشود و برای افراد بالای ۱۵ سال ۳ دوز واکسن باید تزریق شود.
وی اظهار کرد: ما واکسیناسیون hpv در کشور نداریم و امیدواریم در برنامه واکسیناسیون کشور قرار بگیرد، در سال ۲۰۰۸ این واکسیناسیون به واکسیناسیون ملی در انگلستان تبدیل شد و برای دخترهای ۱۲ تا ۱۳ سال انجام شد که نتیجه مطالعات نشان میدهد که واکسیناسیون به طور قطع باعث کاهش نئوپلازی درجه سه و سرطان سرویکس میشود و هر چه افراد در طبقات پایینتر اجتماعی و اقتصادی بودند این کاهش بیشتر بوده است.
این متخصص رادیوانکولوژی گفت: همچنین مطالعات نشان میدهد استفاده از یک دوز واکسن به جای دو یا سه دوز میتواند پیشگیری کننده ومفید باشد به خصوص در کشورهایی که اپیدمی مالاریا داشته اند. عادلی افزود طبق مطالعات جدید استفاده از واکسن تا سن ۴۵ سالگی میتواند مفید و تاثیرگذار باشد به خصوص در کشور ما که شروع رفتارهای پرخطر به طور معمول در سنین بالاتری از کشورهای غربی است.
عادلی در پایان با اشاره به درمانهای غیر جراحی سرطان سرویکس در مراحل پیشرفتهتر همچون پرتودرمانی خارجی و داخلی گفت: براکی تراپی یا پرتودرمانی داخلی جز ضروری درمان سرویکس محسوب میشود و لازم است مجموعه فرآیند درمان بیمار جهت حصول نتیجه در ۸ هفته انجام شود. سرطان نیوز