ضرورت توجه به مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت و ترویج مسئولیت‌پذیری همگانی

به گزارش وبدا، مهندس رضا محمودی لموکی، مشاور وزیر در امور اجتماعی و دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکت های مردمی، مصداق بارز مشارکت مردمی را در سالیان اخیر و پاندمی کرونا دانست و گفت: بسیاری از خیرین، تشکل‌های مردم‌نهاد و مؤسسات خیریه، شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی مسئولیت‌پذیر اجتماعی با حضور فعال، نقش خود را در راستای برنامه‌های وزارت بهداشت به خوبی نشان دادند. این امر نتیجه اعتماد بدنه غیردولتی به نظام سلامت است و ما به امید خدا در سال‌های آینده شاهد مشارکت هر چه بیش‌تر مردم در ارتقای سطح سلامت و بهبود شاخص‌های نظام سلامت خواهیم بود.

مشاور وزیر در امور اجتماعی در ادامه با اشاره به نقش بیش از ۷۵درصدی دیگر بخش‌های خارج از وزارت بهداشت و مردم در دست‌یابی به سلامت همگانی افزود: سازمان جهانی بهداشت و کشورهای پیشرو در سلامت با اتخاذ رویکرد جامع به سلامت به جای توجه محدود بر عوامل پزشکی و رفتاری مؤثر بر سلامت، توجه خود را بر مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت و مشارکت‌های مردمی و ترویج مسئولیت‌پذیری، پاسخ‌گویی و اقدام مشترک افراد و دیگر سازمان‌ها و نهادهای دولتی و مردم‌نهاد معطوف کرده‌اند.

مهندس محمودی ضمن ابراز امیدواری نسبت به معافیت تجهیزات خریداری‌شده توسط خیرین سلامت برای مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خیریه از شمول مالیات بر ارزش افزوده و اختصاص سهم صنایع زیربنایی در بحث مشارکت‌های اجتماعی گفت: ما باید در پی کاهش تصدی‌گری دولتی در حوزه سلامت و واگذاری بسیاری از برنامه‌ها به تشکل‌های مردم‌نهاد و خیرین حوزه سلامت باشیم.

وی با اشاره به ظرفیت مهم مسئولیت‌پذیری اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی افزود: طراحی سازوکار نشان ملی مسئولیت‌پذیری اجتماعی سلامت برای شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی فعال در حوزه سلامت با همکاری سازمان استاندارد از دیگر کارهای مورد توجه این حوزه است.

دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکت های مردمی با پرداختن به احیا و بازآفرینی کارکرد تسهیل‌گری نظام سلامت در حوزه خیرین و سازمان‌های مردم‌نهاد افزود: تشکیل کارگروه و ستاد عالی خیرین و مشارکت مردمی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور خیرین و فعالان مدنی شاخص و افراد صاحب نظر و ذی‌ربط از مهم‌ترین کارهای امسال این حوزه به شمار می‌رود. هم چنین باید به توانمندسازی و جهت‌دهی مدیران حوزه سلامت به سوی بهره‌گیری از ظرفیت خیرین و تشکل‌های مردم‌نهاد بپردازیم و اهمیت بدهیم.

مشاور وزیر در امور اجتماعی و دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکت‌های مردمی با اشاره به دیپلماسی سلامت و جلب مشارکت ایرانیان خیر خارج از کشور و هدایت این ظرفیت به حوزه سلامت گفت: بهره‌گیری از ظرفیت خیرین شاخص ملی و تاثیرگذار در ارکان عالی وزارت بهداشت نظیر هیات امنای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور از ضروریات به شمار می‌رود.
هم‌چنین باید بتوانیم در کنار همه این امور خیر و حضور ارزشمند خیرین در حوزه سلامت، مشارکت خیرین و خیریه‌ها را به سوی آموزش، فرهنگ‌سازی، پژوهش، پیش‌گیری و توانمندسازی سمن‌ها و جوامع سوق داده و نگاه و رویکرد جدیدی به امر خیر در حوزه سلامت ایجاد نماییم تا ارتقای سواد و سلامت همگانی به توسعه پایدار و عدالت در سلامت بیانجامد و دیدگاه درمان‌محوری به دیدگاه بهداشت و پیش‌گیری و بهبود سبک زندگی تغییر یابد.

گفتنی است نشست صمیمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با جمعی از خیرین، مؤسسات خیریه و بنگاه‌های اقتصادی مسئولیت‌پذیر اجتماعی حوزه سلامت، پنج‌شنبه، ۲۴ فروردین در مرکز همایش‌های بین‌المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.

فراخوان جذب ۳ هزار عضو هیات علمی در سال ۱۴۰۲

به گزارش وبدا، دکتر سعید چنگیزی آشتیانی با اشاره به برگزاری نوزدهمین فراخوان جذب هیات علمی در آبان ۱۴۰۱، بیان کرد: در این فراخون ۱۷ روزه، داوطلبان بسیاری در رشته مقاطع مختلف از سراسر کشور شرکت کردند.

وی گفت: با رصد روی سامانه جذب اعضای هیات علمی، غالب دانشگاه ها در مرحله اتمام بررسی صلاحیت های علمی و شروع بررسی صلاحیت های عمومی هستند و جمع بندی فراخوان نوزدهم با اخذ مجوز جذب هزار عضو هیات علمی برای دانشگاه ها، دانشکده های علوم پزشکی و مراکز تحقیقاتی در خردادماه سال جاری اعلام می شود.

دکتر چنگیزی آشتیانی تصریح کرد: تکمیل و ترمیم کادر اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی در راستای ارتقاب سطح کیفی ارائه خدمات نظام سلامت، از مهم ترین دغدغه های وزارت بهداشت و تمام تلاش ما، اجرای دقیق فرآیندهای جذب و پذیرش اعضای هیات علمی متدین، متعهد، مومن، مسئولیت پذیر و کارآمد است.

 فراخوان جذب ۳ هزار عضو هیات علمی در سال ۱۴۰۲

وی اظهار کرد: با توجه به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان به ویژه در رشته های پزشکی و دندان پزشکی و حفظ توازن نسبت بین استاد و دانشجو و از سوی دیگر به دلیل اینکه بخش قابل توجهی از اعضای هیات علمی در شرف بازنشستگی هستند، دریافت مجوز جذب اعضای هیات علمی یک نیاز ضروری است و پیگیری بیستمین فراخوان در دستور کار قرار دارد.

رییس مرکز امور هیات علمی وزارت بهداشت عنوان کرد: امیدواریم با ارائه مستندات لازم به سازمان اداری و امور استخدامی و پیگیری های مستمر، بتوانیم در بیستمین فراخوان با اخذ مجوز جذب ۳ هزار عضو هیات علمی و توزیع متوازن، به اهداف عالی وزارت بهداشت در زمینه ارتقای سطح کیفی خدمات نظام سلامت دست یابیم.

وی با تاکید بر نظارت هدفمند و نظارت دقیق بر روی فرآیند جذب اعضای هیات علمی، خاطر نشان کرد: توزیع اعضای هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی به شاخص های مختلفی  از جمله نسبت استاد به دانشجو، ماموریت های تعریف شده، سابقه موفقیت در فراخوان های قبلی، چالش های موجود و نیاز سنجی بستگی دارد.

دکتر چنگیزی آشتیانی یادآور شد: در رصد مجوزهای اعطایی به دانشگاه ها این نتیجه حاصل شد که برخی از دانشگاه ها بنا به مشکلات جغرافیایی و محرومیت موفق نشدند از همه مجوزها برای جذب اعضای هیات علمی استفاده کنند که البته این مساله در مرکز امور هیات علمی وزارت بهداشت مورد آسیب شناسی قرار گرفته تا با ارائه راهکارهای مناسب به توسعه متوازن در کشور برسیم.

وی با اشاره به مصوبات شورای هیات عالی جذب، افزود: یکی از امتیازات قابل توجه در جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور، بومی گزینی و اجرای قانون جوانی جمعیت است که لحاظ می شود.

دکتر چنگیزی آشتیانی در پایان به داوطلبان علاقمند برای  شرکت در بیستمین فراخوان جذب اعضای هیات علمی توصیه کرد با مراجعه به سامانه https://aac.behdasht.gov.ir از آخرین اطلاعیه ها و مصوبات جدید مطلع شوند و موارد لازم برای طرح در کمیسیون را پیگیری کنند.

خدمت رسانی سراسری «سامانه نظام ارجاع » از اول اردیبهشت/رصد فعالیت های تشخیصی، آزمایشگاهی و مصارف دارویی در سامانه نظام ارجاع

به گزارش وبدا، دکتر بهرام عین اللهی در آیین رونمایی از «سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده» گفت: برنامه پزشکی خانواده از سال ۸۲ در کشور در سطح روستاها و سپس در شهرهای استان های فارس و مازندران آغاز شده و ۲۰ سال از عمر آن می گذرد.

وی افزود: دولت سیزدهم بر اجرای کامل این برنامه در کل کشور اصرار دارد و در همین راستا سال گذشته نظام ارجاع برای شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر اجرایی شد و همزمان برای اجرای بهتر برنامه  از  دو هزار پروژه بهداشتی جدید بهره برداری شد.

وی ادامه داد: در برهه ای از زمان قرار داریم که باید با  هم افزایی گسترده، همه سازمان های ذیربط را برای  اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع بسیج کنیم. همانگونه که در مهار همه گیری کرونا شاهد این هم افزایی بودیم، برای اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع نیز باید شاهد بسیج همگانی باشیم.

کاهش پرداختی از جیب مردم؛ یکی از اهداف نهایی

وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: کاهش پرداختی از جیب مردم یکی از مهم ترین اهداف اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع است و باید با در نظر گرفتن مشوق هایی برای پزشکان و بیماران، نظام ارجاع را در تمام کشور گسترش دهیم.

دکتر عین اللهی با بیان این که با اجرای طرح «سلامت بخش» از اسفند سال گذشته در استان های خراسان جنوبی، کردستان و بوشهر بیمارانی که از مسیر نظام ارجاع مراجعه کنند رایگان بستری می شوند، بیان داشت: با اتخاذ تدابیری می توان همین اقدام را در مناطق محروم دیگر کشور نیز اجرایی کرد.

وی «سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده» را یک برنامه ملی اعلام کرد و گفت: باید نسبت به وضع موجود تحول ایجاد کنیم. این سامانه شروع یک فعالیت بزرگ است که قاعدتاً در طول زمان باید اقدامات تکمیلی نسبت به آن انجام شود.