جامعه پزشکی همواره در حفظ حریم شخصی بیمار و رعایت اصل محرمانگی کوشا بوده است

دکتر شیرین شجاعی در گفت و گو با خبرنگار اداره کل روابط عمومی  با بیان این که هنگام ویزیت بیمار غیر از پزشک معالج و خود بیمار نباید شخص دیگری حضور داشته باشد؛ اظهار کرد: به منظور حفظ حریم شخصی بیمار و محرمانگی ویزیت گروهی ممنوع بوده و در صورتی که مستندات قابل قبولی ارائه و اثبات شود که این اتفاق رخ داده است ،حتما مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به این که هر مجموعه پزشکی مانند بیمارستان‌ها، داروخانه‌ها و مؤسسه‌های تحقیقات پزشکی و بهداشتی، سیاست‌هایی برای مدیریت اطلاعات شخصی بیماران و حفظ حریم خصوصی آنان با توجه به نظام حقوقی هر کشور و قوانین و مقررات مربوطه دارد؛ افزود: همه کسانی که با اطلاعات پزشکی بیماران سروکار دارند مانند متخصصان مدیریت اطلاعات سلامت، پزشکان، محققان، تمامی اعضای سازمان نظام پزشکی ، مدیران مشاغل مرتبط با این حوزه و … مسئولیت احترام به این اطلاعات را بر عهده دارند و بیماران نیز با توجه به اطلاعات پزشکی‌ خود از حریم خصوصی برخوردار بوده و انتظار دارند که اطلاعات بیماری آن ها  محرمانه باقی مانده و محافظت شود؛ بنابر این لازم است هنگام ویزیت بیمار شخص دیگری حضور نداشته باشد که اغلب همکاران این موارد را رعایت می کنند .

وی با بیان این که اگر مواردی از تخلف و ویزیت دسته جمعی بیماران به طور مستند گزارش شود، حتما به آن رسیدگی خواهد شد؛ تصریح کرد: البته در مراکز درمانی آموزشی همانطور که از نامش پیداست علاوه بر پزشک معالج، همکاران دستیار، اینترن و … نیز بر بالین بیمار حضور دارند تا آموزش های لازم به آن ها ارائه شود که در این موارد با توجه به انتخاب مرکز درمانی توسط خود بیمار ایرادی به این مسئله وارد نیست اما در مراکز خصوصی ، مطب ها و بیمارستان های دولتی یا خصوصی یا تامین اجتماعی ویزیت گروهی بیماران ممنوع است.

مدیرکل نظارت، ارزشیابی و اعتبار بخشی سازمان نظام پزشکی کشور خاطرنشان کرد: جامعه پزشکی در حفظ اصل رازداری ، تعهد و رعایت اخلاق حرفه ای پایدار بوده و همواره مدافع حقوق بیماران است و اگر عده انگشت شماری قوانین را رعایت نکرده و تخلف می کنند نباید آن را به کل جامعه پزشکی تعمیم داد.

تغذیه مناسب، آسیب‌‌‌های ناشی از آلودگی هوا را کاهش می‌دهد

به گزارش وبدا، دکتر منصور رضایی گفت: کودکان، سالمندان، مادران باردار و شیرده و بیماران قلبی ریوی از گروه‌‌‌ های در معرض خطر در آلودگی هوا هستند که بیشتر از سایر افراد آسیب می‌بینند و با استفاده از تدابیر تغذیه‌ای می توان اثرات مضر آلودگی هوا را در آنها تا حدی کاهش داد.

وی با اشاره به عوارض نامطلوب آلاینده‌‌‌‌های موجود در هوا بر سلول‌های بدن، گفت: در حالت عادی سیستم دفاعی بدن توسط اندام‌های دفعی نظیر کلیه، روده، ریه و پوست با کمک برخی مواد مغذی سلول‌ها را از آسیب‌های بیرونی محافظت می‌کند.

به گفته دکتر رضایی با افزایش میزان آلاینده‌ها، بدن نمی‌تواند با این اثرات مبارزه کند و ساختمان و عملکرد  سلول‌های بدن توسط رادیکال‌های آزاد تخریب می‌شود.

منابع آنتی اکسیدانی چیست؟

دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری مصرف بیشتر آنتی اکسیدان‌ها را باعث جلوگیری از آسیب رادیکال‌های آزاد و تخریب سلول‌های حیاتی بدن برشمرد و گفت: ویتامین‌‌‌هایC ، E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلی‌فنول‌ها، منابع غذایی آنتی اکسیدان هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نقش مهم آنتی‌اکسیدانی ویتامین E، روغن‌ها را غنی‌ترین منبع این ویتامین دانست که با حرارت ملایم پختن از بین نمی‌رود اما سرخ کردن باعث تخریب آن می‌شود.

در طبخ و فرآوری غذاها از روغن‌های گیاهی استفاده شود

وی خاطرنشان کرد: در طبخ و فرآوری غذاها بهتر است از انواع روغن‌های خوراکی گیاهی مانند روغن کلزا، سویا، آفتابگردان و جوانه گندم استفاده شود اگرچه روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین به شمار می‌آیند اما نباید بیش از نیاز مصرف شوند زیرا منجر به اضافه وزن یا چاقی می‌شوند.

دکتر رضایی از سبزی‌‌‌ها و میوه‌‌‌های تازه به عنوان منبع غنی غذایی ویتامین C یاد کرد و افزود: این ویتامین به دلیل وجود آنتی‌اکسیدان باعث افزایش مقاومت بدن نسبت به عفونت‌‌‌ها و افزایش جذب آهن و اسیدفولیک در بدن می‌شود و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است.

به گفته وی مهمترین منابع ویتامین C شامل مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز(سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، کدو حلوایی و سیب زمینی است و برای حفظ ویتامین‌‌‌های موجود باید میوه‌ها و سبزی ها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.

در آلودگی هوا روزانه حداقل ۳ واحد سبزی و ۲ واحد میوه مصرف کنید

دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری تاکید کرد: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به ویژه در شرایط آلودگی هوا حتما از سبزی‌ها و میوه‌های فصل استفاده کرده و روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزی ‌ها و دو تا چهار واحد از گروه میوه‌ ها را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: هر واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است. همچنین هر واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی خام برگی(سبزی خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط است.

وی بتاکاروتن را یکی از کاروتنوئیدهای مهم و پیش ساز ویتامین A و سبزی‌ها و میوه‌های رنگی سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، هلو و زردآلو، موز را از منابع خوب بتاکاروتن دانست.

دکتر رضایی به نقش مهم ویتامین A بر سلامت بینایی و پوست اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به نقش مهم ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی در شرایط آلودگی هوا باید در برنامه غذایی خانواده‌ها انواع سبزی‌ و میوه‌های رنگی گنجانده شود.

سیب درختی دفع سرب از بدن را تسهیل می کند

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سیب درختی را منبع غنی پکتین عنوان کرد که از دسته فیبرهای محلول در آب و باعث تسهیل دفع سرب از بدن است.

به گفته وی از سایر منابع پکتین می‌توان به مرکبات مثل پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار اشاره کرد که مصرف روزانه میوه‌های حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا بسیار مهم است و توصیه می‌شود حداقل یک سیب در طول روز مصرف شود.

این دکتری تخصصی علوم تغذیه گفت: دریافت سلنیوم برای بهبود عملکرد آنزیم‌هایی که بتواند با شرایط بد محیطی و آسیب‌رسان به سلول‌های بدن مقابله کند، ضروری است و ماهی، گوشت قرمز کم چرب، غلات کامل، حبوبات، تخم مرغ ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ حاوی سلنیوم است.

رییس اداره تغذیه بیمارستان دکترمسیح دانشوری، ریزمغذی «روی» را از مواد موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد و گفت: انواع گوشت، غلات و حبوبات خیسانده شده و ترجیحا جوانه زده به خصوص غلات سبوس‌دار، مصرف انواع فرآورده ‌های دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم از منابع سرشار «روی» هستند.

وی با بیان اینکه منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم و افزایش دفع سرب می‌شود، خاطرنشان کرد: انواع سبزی‌های با رنگ سبز تیره(کلروفیل دار)، لبنیات کم چرب، انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دار و حبوبات مثل لوبیا و سویا غنی از منیزیم هستند.

تاثیر مواد مغذی حاوی آهن و ید در کاهش تنگی نفس

دکتر رضایی مصرف ماهی‌ های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین، روی، منیزیم، سلنیوم، آهن و ید را در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید دانست و گفت: سرخ کردن ماهی بهتر است با شعله ملایم باشد و ترجیحا ماهی به صورت بخارپز، آب‌پز و یا تنوری طبخ شود. افزودن انواع چاشنی ‌ها(آب لیمو و آب نارنج) به ماهی بخارپز، تنوری و یا آب‌پز موجب بهبود طعم و مزه آن می‌شود.

به گفته وی، چای سبز با داشتن مقدار قابل توجه آنتی ‌اکسیدان، تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری‌ ‌‌های مختلف به ویژه بیماری‌ های فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیت‌‌‌ های فصل پاییز و آلودگی‌ ها می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: نوشیدن چای سبز باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس می‌شود ولی باید توجه داشت که مصرف بیش از حد آن می‌تواند مضر باشد. همچنین مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر و مواد لبنی کم چرب نیز توصیه و می‌تواند باعث کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن و دستگاه گوارش شود.

توصیه‌‌‌ های مهم تغذیه ای برای کاهش عوارض آلودگی هوا

این دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی برای داشتن برنامه غذایی مناسب که زیان‌های آلودگی هوا را به حداقل برساند مواردی از جمله مصرف حداقل ۴۰۰ گرم سبزی و میوه تازه موجود در فصل سرما در طی روز، مصرف سبزی‌ها ترجیحا به صورت تازه و خام، مصرف روزانه شیر و مواد لبنی کم چرب مثل ماست و پنیر کم چرب، گنجاندن ماهی در برنامه غذایی حداقل ۲ تا ۳ وعده در هفته، پرهیز از مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار، پرهیز از مصرف غذاهای کارخانه‌ای و فرآوری شده نظیر سوسیس، کالباس و کنسروها، مصرف کافی آب و مایعات برای حفظ سلامت اندام‌های دفعی و تسهیل دفع سموم و مواد دفعی و نیز تهیه یک بسته غذایی به عنوان میان وعده سالم برای کودکان مهد کودک‌ها، پیش دبستانی و سنین مدرسه شامل یک عدد میوه ترجیحا سیب یا مرکبات، یک پاکت ۲۰۰ سی‌سی شیر و یک بسته ۵۰ گرمی از انواع مغزهای تازه و بی نمک را توصیه کرد.

مصوبات شورای عالی سازمان نظام پزشکی منتشر شد

به گزارش اداره کل روابط عمومی، مصوبات بیست‌ و سومین جلسه شورای عالی  به شرح ذیل منتشر شد.

مصوبه (۱)

کمیته ای با ترکیب زیر و دعوت از کارشناسان مرتبط جهت بررسی اجرای قانون جوانی جمعیت تشکیل و گزارش آن همراه با پیشنهادات اصلاحی جهت طرح در شورایعالی به دبیرخانه شورا منعکس گردد. خانم نوشین زنده زبان مسئول کمیته ، اعضا آقایان دکتر عباس مسجدی آرانی ، دکتر محمود فاضل ، دکتر علی دباغ و دکتر عبدالحسین روح الامینی

مصوبه (۲)

بیانیه شورایعالی در خصوص کمبود دارو در کشور توسط کمیته زیر تدوین و ظرف سه روز به دبیرخانه شورایعالی ارسال تا پس از تایید هیات رئیسه شورا منتشر گردد. مسئول کمیته آقای دکتر محمود فاضل اعضا آقایان دکتر یداله سهرابی ، دکتر احمد آدینه ، دکتر عبدالرسول صداقت ، دکتر عبدالحسین روح الامینی و دکتر سیدعلی اکبر سید مهدی

مصوبه (۳)

با توجه به استعفای ریاست محترم هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ ، تا تعیین تکلیف ، کلیه امور اجرایی تهران بزرگ توسط رئیس کل راهبری و پروانه های مطب و مجوزهای اشتغال آن شهرستان با یک امضای رئیس کل صادر گردد.

مصوبه (۴)

تمامی پروانه های مطب و مجوزهای اشتغال که اعتبار آنها به پایان رسیده است و یا خواهد رسید ، تا پایان فروردین ۱۴۰۲ معتبر می باشند.

مصوبه (۵)

 به معاونت آموزشی و پژوهشی سازمان تکلیف شد با تعامل با سایر ارکان نظام سلامت کشور ، از ظرفیت ماده ۴۵ قانون تشکیل نظام پزشکی استفاده و ضمن عقد تفاهم نامه های لازم ، گزارش اقدامات تا ظرف شش ماه به شورایعالی گزارش گردد.

مصوبه (۶)

پی گیری لازم جهت اخذ مجوز صدور پروانه مطب و مجوز اشتغال برای اعضای سازمان با سن بالای ۷۵ سال ، با کسب ۵۰ درصد امتیاز بازآموزی که تا ۸۰ درصد آن به صورت غیرحضوری باشد ، معمول گردد.

اهدای عضو پس از مرگ کامل برای اولین بار در خاورمیانه

به گزارش وبدا، دکتر سام زراعتیان نژاد دوانی از انجام عمل نوین پیوند پس ازمرگ کامل خبر داد و اظهار کرد: برای اولین بار در خاورمیانه، عمل احیا و اهدای عضو پس از تایید فوت فرد اهدا کننده در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) انجام شد.


وی با بیان اینکه با اخذ مجوز از وزارت بهداشت و همکاری شرکت دانش بنیان دانشگاهی نیسپا موفق به انجام عمل اهدا از فرد دهنده با مرگ حتمی شدیم، افزود: این عمل در مورد سه متوفی انجام واعضای حیاتی بدن آنها از جمله کلیه، کبد، پانکراس، روده و بافت های دریچه قلب جدا و به افراد گیرنده اهدا شد.


زراعتیان نژاد دوانی گفت: این روش نوین پیوند عضو با کمک فیلتراسیون خونی، فاکتورهای التهابی از اعضای فرد دهنده را کاهش می دهد و موجب استفاده از اعضای پیوندی که قابلیت اهدا به علت التهاب ندارند، می شود.


وی ادامه داد: این روش بی نظیر در کشور و مورد تایید انجمن پیوند خاورمیانه بوده و مقاله علمی آن هم در ژورنال بین المللی پیوند قلب و ریه به چاپ رسیده است.
این فوق تخصص جراحی قلب و عروق خاطر نشان کرد: سابقه انجام عمل پیوند پس از مرگ مغزی و مرگ قلبی از سالیان گذشته وجود داشته ولی عمل اهدا پس از مرگ حتمی فرد دهنده برای اولین بار در کشور انجام می شود.


سرپرست واحد پیوند و فراهم آوری دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در نظر داریم در قالب یک طرح تحقیقاتی این روش (HA380) به طور رسمی ارایه و تحت عنوان پروتکل کشوری از سوی دانشگاه علوم پزشکی ایران به سایر دانشگاه ها معرفی شود تا کمک موثری برای نجات بیماران در لیست انتظار اهدا باشد.


زراعتیان افزود: از دیگر روش های نوین انجام شده در مرکز پیوند دانشگاه علوم پزشکی ایران، استفاده از فیلتر HA380 برای کاهش التهاب و توسعه اکسیژن رسانی خارج بدنی به همراه فیلتراسیون خونی در بیماران دارای سندرم زجر تنفسی است که این مورد در یک بیمار مبتلا به آمبولی ریوی با غلظت اکسیژن ۴۹ درصد با موفقیت انجام شده است.
وی ضمن تقدیراز تلاش های ارزنده اعضای تیم پیوند گفت: با حمایت رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران در نظر داریم یک مرکز جامع پیوند برای برداشت «نسوج و تاندون»، «اهدا و فرآوری اعضا» و «پیوند عضو» راه اندازی کنیم.


زراعتیان با بیان اینکه تمامی خدمات در این مرکز طبق تعرفه دولتی ارائه می شود، افزود: از دیگر اقدامات آتی، ایجاد مرکز تحقیقات پیوند است که تمامی اطلاعات مربوط به پرونده های اهدا و پیوند به صورت الکترونیکی در این مرکز به منظور تحلیل آماری ثبت شوند.


این فوق تخصص جراحی قلب با بیان این مطلب که طی پنج سال گذشته، حدود ۷۰۰ عمل اهدا در مرکز پیوند دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفته که در کشور بی سابقه است، افزود: امیدوارم با دستیابی به تکنولوژی های نوین بتوانیم جان بیماران بیشتری را نجات دهیم و شاهد پیشرفت روز افزون در حوزه پیوند باشیم.

کاهش امتیاز اخذ پروانه مطب در کلانشهر ها / شاخص های جمعیتی برای رشته های مختلف پزشکی به نصف کاهش یافت

دکتر علی سالاریان در گفت وگو با خبرنگار اداره کل روابط عمومی با اشاره به این که شاخص های جمعیتی در جهت ماندگاری اعضای سازمان نظام پزشکی برای رشته های مختلف تغییر پیدا کرده است؛ اظهار کرد: این شاخص ها به طور میانگین در رشته های مختلف به نصف کاهش داده شده است.

وی به درخواست های مکرر اعضای تازه فارغ التحصیل سازمان نظام پزشکی  اشاره کرد و افزود: با پیگیری های مداوم سازمان نظام پزشکی و موافقت و همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ؛ امتیازات لازم برای اخذ پروانه مطب در ۵ شهر بزرگ (تهران- اصفهان- مشهد – تبریز و شیراز) از ۳۶۰ امتیاز به ۲۵۰ امتیاز کاهش یافت.

وی ادامه داد: امتیاز لازم برای اخذ پروانه مطب در سایر مراکز استان ها از ۲۵۰ امتیاز به ۱۷۰ امتیاز کاهش یافته است.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی خاطرنشان کرد: با موافقت و همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و  اعضای کمیسیون تبصره ۷ ، تسهیلاتی برای پزشکان و دندانپزشکان متاهل در جهت حمایت از قانون جدید خانواده  ایجاد شد که بطور مثال به تبعیت از همسر می توانند در شهر های بزرگ پروانه مطب اخذ نمایند.