جامعه پزشکی ثروت کشور است

به گزارش خبرنگار اداره کل روابط عمومی دکتر محمد حسین سلطان زاده در مراسم افتتاحیه اولین همایش جامع کودکان، نوزادان و سلامت مادر با بیان این که نظام پزشکی تهران بزرگ توجه ویژه ای به حوزه آموزش و پژوهش همکاران رشته های مختلف پزشکی دارد؛ بیان کرد: آموزش همکاران و بروز نمودن اطلاعات آنان گام مهمی در جهت ارتقای سطح سلامت افراد جامعه است که نظام پزشکی تهران بزرگ با تشکیل ۴۰ اتاق فکر و بهره گیری از نظرات متخصصان هر رشته گام مثبتی در راستای آموزش جامعه پزشکی برداشته است.

وی با اشاره به این که در دوران شیوع کرونا روزهای تلخی را بواسطه از دست دادن همکاران و بیماران در اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ سپری نموده ایم؛ افزود: ستون اصلی سلامت واکسیناسیون است و در بحران ها باید از اظهار نظرهای غیرعلمی پرهیز نمود تا با بهره گیری از علم و دانش انسانی بهترین راه حل را برای پیشگیری و مقابله با شرایط بوجود آمده انتخاب کنیم.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که میزان مرگ و میر کودکان و نوزادن نسبت به گذشته کاهش چشمگیری داشته است، ادامه داد: در گذشته میزان مرگ و میر کودکان و نوزادان ۳۵ نفر در هزار تولد بود اما اکنون به ۹ در هزار تولد زنده رسیده است که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است.

سلطان زاده تصریح کرد: اقداماتی که در حیطه ارتقای سلامت کودکان و نوزادان انجام می شود ما را به ۴ مرگ در هزار تولد زنده نزدیک می کند که حاصل تلاش همکاران است و با استاندارد جهانی فاصله چندانی نداریم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود پزشکان جوان را مخاطب خود قرار داد و گفت: تا عشق در کار نباشد نمی توان فعالیت کرد لذا باید با حوصله و صبر به کار طبابت پرداخت و برای حفظ سلامت مادر ، جنین و نوزاد که سه قشر آسیب پذیر هستند همکاری همه گروههای پزشکی لازم است .

** بسیاری از مباحث بین رشته ای با برگزاری همایش های مشترک حل و فصل می شود

در ادامه دکتر سید امیر پاشا طبائیان معاون آموزشی نظام پزشکی تهران بزرگ نیز رویکرد جدید این معاونت را ارتقاء و اعتلای دانش علمی و برگزاری همایش ها و کنگره های مختلف در همه زمینه های علم پزشکی عنوان کرد و گفت: خیلی از مباحث بین رشته ای با برگزاری این همایش ها حل و فصل می شود و تشکیل اتاق های فکر در نظام پزشکی تهران بزرگ گامی در این راستا است.

وی افزود:  برگزاری همایش های مشترک سبب ایجاد روابط بین رشته ای خوب و ارتباطات علمی می شود که در این همایش سعی نمودیم با بهره گیری از اساتید مجرب نسبت به ارائه آخرین دستاوردهای علمی به گروههای هدف گام برداریم. این همایش دارای حداکثر ۲۰ امتیاز بازآموزی بوده و بر اساس نیازهای مطرح شده از سوی اساتید هر رشته در اتاق های فکر برنامه ریزی شده است.

گفتنی است در این مراسم از پیشکسوتان رشته کودکان و زنان و زایمان با حضور مشاور رئیس کل سازمان نظام پزشکی و قائم مقام نظام پزشکی تهران بزرگ تقدیر و تشکر به عمل آمد.

(اسامی تقدیرشدگان : دکتر یحیی عقیقی؛ دکتر منصور بهرامی؛ دکتر محمد حسین سلطان زاده؛ دکتر هادی سماعی؛ دکتر وجیه مرصوصی و دکتر اشرف السادات جمال)

ظرفیت تولید دارو در ایران ۳ تا ۴ برابر نیاز بازار داخلی است

دکتر سید حمید خویی در گفت وگو با خبرنگار اداره کل روابط عمومی با اشاره به این که تاکنون پشتیبانی برای تامین بازارهای صادراتی دارو عملا وجود نداشته یا بسیار ناچیز بوده است؛ اذعان کرد: اگر تدابیر فوری برای نوسازی و نوتوانی صنعت داروسازی اندیشیده نشود، در آینده بخش بیشتری از نیازهای دارویی از طریق واردات تامین می شود و این در حالی است که تامین داروی وارداتی ۴ تا۱۰برابر بیشتر از تولید داخل هزینه‌بر است.

وی با تاکید بر لزوم دیده شدن خدمات و فعالیت‌های داروسازان از سوی مسئولان نظام سلامت کشور  افزود: داروسازان خدمات خود را بی‌مزد و منت انجام می‌دهند. به عنوان مثال اگر داروسازان در طرح دارویار همکاری نمی‌کردند، قطعا با مشکل مواجه می‌شد اما در این مدت کوتاه هر کاری از دست‌شان برآمد برای موفقیت طرح دارویار انجام دادند.

وی با بیان این که اگر طرح دارویار به درستی اجرا نشود ؛ دوام آن با چالش هایی همراه خواهد بود؛ ادامه داد: اگر منابع واقعی و پایدار برای طرح دارویار وجود نداشته باشد یا هیجان فعلی مسئولان کاهش پیدا کند، با کاهش اصرار بر تامین منابع همراه خواهد بود و تمامی حوزه‌های دارویی کشور را به چالش می‌کشد.

رئیس انجمن داروسازان تهران با اشاره به توانمندی های جامعه داروسازی کشور بیان کرد:  به لحاظ پشتوانه علمی و برخورداری از توانمندی‌های فناورانه، وضعیت صنعت داروسازی بسیار خوب است، اما در شرایط فعلی با چند چالش اصلی مواجه است که اگر اقدامی برای حل و برطرف‌کردن آنها انجام نشود، می‌تواند صنعت داروسازی را در مسیر معکوسی به سمت جمع‌شدن، کوچک‌شدن و ناتوان‌شدن پیش ببرد.

خویی با بیان این که نخستین چالش، فرسودگی ماشین‌آلات و دستگاه‌هاست که نوسازی آن نیاز به حمایت جدی دولت دارد؛ ادامه د اد:  صنعت دارو در جهان به سرعت در حال تغییر است و داروهای جدید هم به‌شدت گران هستند و تولید آنها سرمایه‌های بیشتری می‌طلبد؛ با سرمایه‌گذاری‌ فعلی بخش خصوصی و دولتی امکان تولید داروهای جدید وجود ندارد.

وی تصریح کرد: اهمیت آن را باید در شرایطی دید که واردات برخی از آنها برای یک دوره درمانی چیزی حدود یک‌میلیارد تومان هزینه دارد اما می‌توان در کشور با قیمت کمتری تولید کرد، که صنعت داروسازی قدرت کافی برای ورود به این نوسازی و و روزآمدسازی را ندارد.

رئیس انجمن داروسازان تهران با اشاره به این که صادرات دارو در ایران شرایط مناسبی ندارد؛ گفت: در شرایط فعلی ظرفیت تولید دارو در ایران ۳ تا ۴برابر نیاز بازار داخلی است اما صادرات شرایط مناسبی نداشته و کمتر از ۵درصد ظرفیت استفاده می‌شود.

خویی با اشاره به این که همین حالا هم، صنایع با مشکل جدی نقدینگی مواجه هستند؛ خاطرنشان کرد: افزایش قیمت دلار باعث شده صنایع مشکل نقدینگی داشته باشند. هر چند که طرح دارویار بخش کوچکی از این مشکل را حل کرده اما در مقابل، مالیات ارزش افزوده ۹درصدی و تعرفه‌های سنگین گمرکی بسیاری از صنایع را با مشکلاتی مواجه کرده و آنها امکان ترخیص مواداولیه گمرکی را ندارند.

وی قیمت دارو را چالش دیگر این حوزه عنوان کرد و گفت: در طرح دارویار قیمت دارو تا حدودی به رقم واقعی خود نزدیک شد اما حاشیه سود دارو در ایران بسیار پایین است و با دارویار کمتر هم شد. در قیمت‌گذاری دارو در ایران هزینه‌های تحقیق و توسعه دیده نمی‌شود و رفع‌نشدن این مشکل منجر به عقب‌افتادگی از قافله علم و فناوری داروسازی دنیاست.

آئین رونمایی از سامانه امضاء دیجیتال نسخه الکترونیک برگزار شد

به گزارش خبرنگار اداره کل روابط عمومی در ابتدا دکتر محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به این که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ امضای دیجیتال برای نسخه الکترونیک و اصالت و هویت سنجی پزشکان بر عهده سازمان نظام پزشکی نهاده شده است؛ اظهار کرد: در قالب صدور کارت هوشمند و امضای الکترونیک حدود ۶۰ هزار کارت هوشمند فقط در سال گذشته صادر نمودیم و از زمان استقرار در سازمان 12 هزار کارت در نوبت صدور قرار گرفته بود. 

وی افزود: این ۱۲ هزار معوقه به روز رسانی شد و هر پزشکی که درخواست کارت هوشمند می نمود ظرف مدت کوتاهی فرآیند صدور انجام می شد.

وی ادامه داد: با تلاش ها و پیگیری های انجام شده امروز شاهد رونمایی از نسخه موبایلی سامانه امضاء دیجیتال نسخ الکترونیک هستیم که امیدواریم منشأ برکات خیر برای مردم باشد.

**یک میلیون نسخه در طول روز قادر به استفاده از سامانه امضای دیجیتال است

در ادامه دکتر عبدالکریم مباشر  جنت مدیرمرکزآمار و فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی با بیان این که طبق جزء ۵ بند ک تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ احراز اصالت ، احراز هویت و اصالت پزشکان و همچنین امضای الکترونیک آن ها بر عهده سازمان نظام پزشکی نهاده شده است ؛ اذعان کرد: جهت ارائه خدمات احراز هویت و اصالت اعضا در سامانه های مختلف فعال در حوزه بهداشت و درمان در چهار مرحله ضمن پالایش داده های اعضای سازمان در قالب ۱۶وب سرویس، استعلام های بر خط هویتی و اصالتی برای استفاده در اختیار سازمان های بیمه گرو سایر سازمان های متقاضی فراهم شد.

وی گفت: سرویس های پایه و ضروری نیز در بستر بیتاس در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته و برای استفاده آن ها طراحی شد. امضاء الکترونیک انواع و فرمت های مختلفی دارد از جمله امضای بیت مپ ، گذرواژه ها ، قلم نوری و نهایتا امضاء دیجیتال .

وی اضافه کرد: با توجه به ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی طرح نسخه الکترونیک، منظور و هدف قانونگذار از امضای الکترونیک استفاده از فرم امضای دیجیتال بوده است به همین جهت برای پیاده سازی امضای دیجیتال در سامانه های مختلف مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی در قالب سامانه امضای دیجیتال همراه که بر روی گوشی های هوشمند اعضا نصب می شود، خدمات امضای دیجیتال را برای سامانه های مختلف فراهم نمود.این سامانه توانایی امضای یک میلیون نسخه را در طول روز دارد.

مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی درپایان از همراهی و همکاری صمیمانه دو شرکت دانش بنیان پیشگامان اعتماد دیجیتال ایرانیان و مداواگستران امید در پیشبرد و پیاده سازی امضا دیجیتال همراه تشکر و قدردانی نمود. 

** امضای دیجیتال برپایه محرمانگی داده ها شکل گرفته است

فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز با ا شاره به این که در تیرماه سال ۱۴۰۰ کمیته سلامت الکترونیک در کمیسیون بهداشت مجلس شکل گرفت؛ اذعان کرد: با تلاش های انجام شده امروز شاهد رونمایی از سامانه امضای دیجیتال هستیم که سرآغاز بحث هوشمند سازی، کارآمد سازی، شفاف سازی و توانمند سازی است و برآورد هزینه آن حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد است که سبب ذخیره سازی منابع انسانی و مالی شده و جهش هوشمند را در نظام سلامت رقم می زند.

وی گفت : امضای دیجیتال بر اساس محرمانگی داده ها صورت گرفته و امیدواریم توافق نامه SLA بین وزارت بهداشت و سایر سازمان ها منعقد شود و بحث تکمیل کدینگ و احراز اصالت دارو و سایر مسائل تکمیل شود.

وی با بیان این که  خلاقیت ها و نوآوری ها باید بر بستر سلامت نشسته و شاهد رشد صنعت فناوری اطلاعات سلامت باشیم، ادامه داد: باید میزان دسترسی مردم به خدمات سلامت افزایش یافته و با تسهیل امور شاهد محرومیت زدایی باشیم.

** جعل و انکارپذیری در دنیای الکترونیک بیشتر وجود دارد

مجتبی توانگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان این که طی چند سال اخیر شاهد انجام اقدامات شایسته ای برای بلوغ دولت الکترونیک بودیم؛ اظهار کرد: باید در دوره جدید از ابزاری استفاده شود که اصلاح پذیری  را به خدمات دولت الکترونیک اضافه کنیم و گامی که برداشته شده نشان می دهد بلوغ کاربردی در حوزه گواهی دیجیتال رخ داده است.

امین بیگلرخانی رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت نیز با اشاره به این که آماده هر نوع همکاری برای توسعه خدمات الکترونیک سلامت هستیم؛ اذعان کرد: هر روز شاهد پیشرفت استفاده از استارتاپ ها هستیم و انکارناپذیری نسخ تولیدی و مشاوره آنلاین پزشکی می تواند کمک کننده باشد .

**مقاومت زیادی در نسخه نویسی الکترونیک و امضای دیجیتال وجود دارد

دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز ضمن قدردانی از تمامی دست اندرکاران سامانه امضای دیجیتال نسخ الکترونیک تصریح کرد: هنوز اوایل راه هستیم و مقاومت زیادی در حوزه نسخه نویسی  الکترونیک و امضای دیجیتال وجود دارد.

وی افزود: از نسخه نویسی سنتی وارد مرحله جدیدی به نام نسخه نویسی الکترونیک شدیم که شاید انجام این کار برای همکاران پیشکسوت سخت تر و برای پزشکان جوان راحت تر باشد .

وی گفت: ورود به فضای جدید با مقاومت هایی همراه است که در نهایت می تواند به ضرر مردم و بیماران تمام شود و امیدواریم روش هایی در نظر گرفته شود که همکاران پیشکسوت با سابقه کار طولانی بتوانند به راحتی از ابزار الکترونیک برای نسخه نویسی و امضای دیجیتال استفاده کنند .