طلاعیه مهم هیات مدیره نظام پزشکی تهران در باره موضوع افزایش ظرفیت های پزشکی در کشور

ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در باره پیشنهاد افزایش ناگهانی ۳۰۰۰ نفری ظرفیت پزشکی از طرف شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، به دنبال مخالفت‌های وسیع صاحبنظران این عرصه، در تاریخ ۱/۹/۱۴۰۰ بیانیه‌ای در دفاع از این طرح برای کمک به شورای مزبور در توجیه آن منتشر کرد.(۱) در این بیانیه چهار دلیل برای درست بودن افزایش ناگهانی ظرفیت رشته‌های پزشکی ارائه شده که توضیحات زیر بطور اختصار برای تنویر افکار عمومی و کارشناسان اهل فن تقدیم می‌گردد:

  1. پایین بودن سرانه پزشک در ایران در مقایسه با کشورهای عضو گروه ۲۰٫

ضمن تأکید بر این نکته که وضعیت خدمات پزشکی ایران با بسیاری از کشورهای گروه ۲۰ قابل مقایسه است، این سؤال مطرح می شود که آیا شباهتی بین وضعیت اقتصادی- اجتماعی ایران با این کشورها وجود دارد؟ و آیا اصولا می‌توان در محاسبه میزان نیاز به پزشک و تربیت آن، تفاوت ویزیت ۴۴۶۰۰ تومانی پزشک عمومی در ایران با ویزیت ۱۰۰ دلاری در این کشورها و ۳۰ دلاری در هند (که ارزانترین خدمات پزشکی را دارد)  و ویزیت ۶۷۷۰۰ تومانی متخصص در ایران با ویزیت ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلاری آنها را ندیده گرفت؟ در واقع باید پرسید کشور ما از کدام جهت با کشورهای گروه ۲۰ قابل مقایسه است که در این زمینه دوستان معیاری این چنین انتخاب کرده‌اند.

همانگونه که بارها توسط نهادهای مسئول در حوزه بهداشت و درمان ذکر شده یک مشکل کشور عدم ماندگاری پرشکان و موضوع مهاجرت یا جذب مشاغل دیگر شدن شماری ازپزشکان است و یکی از راهکارهای حل این موضوع واقعی کردن تعرفه ها است. در صورتی که ما رضایت جامعه پزشکی را به سطح رضایت پزشکان کشورهای عضو گروه بیست رساندیم می توانیم درخصوص پایین بودن سرانه نسبت به آن ها صحبت کنیم

  1. خلط مبحث آمایش آموزش عالی پزشکی و حتی آمایش ارائه خدمات پزشکی و سرانه پزشک در کشور.

تصور رفع مشکل توزیع و بکارگیری نیروی درمانی با افزایش ظرفیت علیرغم تجربه بیش از دو برابر شدن تربیت نیرو در سه دهه گذشته بسیار جالب است. با این استدلال ما باید در تمام بخش‌های صنعت که به تعداد بسیار بیشتر از نیاز نیرو تربیت کرده‌ایم، الان هیچ مشکلی نداشته باشیم. ضابطه تربیت نیروی انسانی در گروه پزشکی که کاملا خدماتی و به شدت تخصصی و از جنس خاص است، میزان نیاز و توان بکارگیری این میزان از فارغ التحصیلان است و نمی‌توان بخش آموزش را از آمایش و تولیت جدا دید.

  1. افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی خواسته منطقی نخبگان و دلسوزان کشور است.

در استدلال شورا برای افزایش ظرفیت آمده است در حال حاضر ۲٪ متقاضیان تجربی در پزشکی و دندانپزشکی قبول می‌شوند! سؤال اول این است که اگر با افزایش ناگهانی ۵۰ درصدی ظرفیت این عدد به ۳٪ افزایش یابد، معضلات نخبگان کشور حل می‌شود؟ و سؤال دوم اینکه اگر روزی همه نخبگان مایل به تحصیل در رشته هایی چون نقاشی یا راه و ساختمان یا جامعه شناسی بودند، باید ظرفیت این رشته‌ها را به اندازه تمایل ایشان زیاد کرد؟ این استدلال‌های عجیب سؤال بزرگتری را هم به ذهن متبادر می‌کند و آن اینکه اصولا مکانیسم کارشناسی اعضای شورا در این موضوع چگونه است و بر اساس کدام اطلاعات و با چه منطقی نتیجه‌گیری کرده‌اند؟

  1. افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی، باتوجه به شرایط فعلی و همچنین نیاز آینده کشور مصوب گردیده است. شورای عالی انقلاب فرهنگی محافظت لازم جهت جلوگیری از توسعه ظرفیت بیش از حد نیاز و مواجه شدن با مازاد پزشک در آینده را داشته است.

در این باره ضمن تشکر از توجه دوستان به مبنای این طرح که میزان نیاز است، باید پرسید این نیازسنجی توسط کدام مرجع و با چه مقدمات و مفروضاتی انجام شده است. در حد اطلاع ما شورای گسترش وزارت بهداشت در سال‌های نه چندان دور این نیازسنجی را در حوزه پزشک متخصص انجام داده و نتایح آن موجود و با پیشنهاد دوستان بسیار متفاوت است. تربیت پزشک مازاد بجز هزینه کلان در شرایط فعلی کشور و عوارض فراوان در کوتاه مدت و میان مدت و درازمدت و برهم زدن آرامش ذهنی پزشکان و کادر درمان درگیر با همه گیری کووید ۱۹ هیچ سودی ندارد.

خلاصه آنکه افرادی نظرات کارشناسان دلسوز گروه پزشکی با هر خواستگاه فکری را با برچسب تعارض منافع محکوم می‌کنند بدون آنکه به محتویات این نظرات توجه کنند. بر اساس آنچه پیشنهاد کرده‌اند، اتفاقی که برای انبوه دانش‌آموختگان آموزش عالی کشور افتاده به گروه پزشکی تعمیم پیدا می‌کند چون ظاهرا تفکر حاکم این است که اگر نمی‌توان مشکلات گروهی را حل کرد، باید آن را به همه تعمیم داد! چیزی که در این پیشنهاد دیده نمی‌شود اشاره به زیرساخت ها و شرایط لازم برای آموزش پزشکی، هزینه بسیار بالای آموزش پزشکی و ضرورت در نظر گرفتن امکان به کار گیری این افراد در نظام سلامت است؛ و افزایش ظرفیت بدون دیدن این ملاحظات یعنی تولید تعدادی تحصیل کرده جدید آماده مهاجرت که با منابع این کشور آموزش دیده‌اند. جالب آنکه در این کارشناسی هیچ اشاره‌ای به پزشکان خارج شده از حرفه پزشکی و خارج شده یا در حال خروج از کشور و علت این اتفاقات نشده و هیچ راهی هم برای توقف این روند در آینده وجود ندارد.

هیأت مدیره سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ ضمن تأکید بر تعهد جامعه پزشکی برای ارائه خدمات مناسب و با کیفیت به مردم عزیز ایران، اعلام می‌دارد تصمیمات این چنین نه تنها در جهت خدمت به مردم نیست، بلکه در آینده نه چندان دور وضع را از آنچه اکنون با عدم اقبال پزشکان به ورود به رشته‌های تخصصی و فوق‌تخصصی مورد نیاز دیده می‌شود به مراتب بدتر خواهد کرد و دور نیست که دوباره نیازمند پزشکان وارداتی با پایین‌ترین سطح دانش و آشنایی با فرهنگ مردم ایران برای خدمات ابتدایی شویم.

توجه رئیس محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی به نامه امضا شده توسط ۴ مرجع اصلی نظام سلامت یعنی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، فرهنگستان علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی مورد درخواست همه اعضای جامعه پزشکی است.

گزارش عملکرد یکصد روزه اول نظام پزشکی تهران بزرگ

به نام خدای ناظر

سلام علیکم

اینجانب به حسب وظیفه ای که احساس کردم می توان بخشی از مشکلات جامعه پزشکی را به درستی حل کرد، وارد عرصه انتخابات در نظام پزشکی تهران بزرگ شدم و در جریان انتخابات و بعد از آن مورد اقبال قرارگرفتم و به عنوان رییس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ انتخاب و مشغول به کار شدم.

در ۱۰۰ روز اخیر تمام توان خود را برای تعالی نظام پزشکی تهران بزرگ به کار گرفتم و اقداماتی را انجام دادم که شرح آن‌ها در ادامه خواهد آمد. البته لازم به ذکر است که کلیه فعالیت‌های انجام شده به صورت جمعی و کار تیمی انجام شده است و همکاران من در معاونت‌ها و بخش‌های مختلف نظام پزشکی تهران بزرگ در این راه همراه و همکار من بوده‌اند. هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ همراه و همدل و ناظر بر اعمال ما بوده است و در برخی از موارد تذکراتی را هم ارائه داده‌اند. حداکثر مدت ریاست هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ ۱۴۴۰ روز است که تلاش می‌شود هر ۱۰۰ روز گزارش کار و عملکرد و برنامه‌های آتی ارائه شود که در این مدت ۱۴ گزارش ارائه خواهد شد.

الف – برنامه ‌ها:

  1. احصای چالشها و‌مشکلات چه به صورت مکتوب و چه بارش افکار
  2. دسته بندی چالشها
  3. برای هر کدام از موارد جمع آوری مستندات، اقدامات و مصوبات اجرا شده و یا اجرایی نشده
  4. تعامل با شرکا و بخش‌های مختلف
  5. توجه به تجارب جهانی

ب – شکل دهی کمیسیون‌ها و اتاق‌های فکر

  1. کمیسیون ها: در هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ مقرر شد کمیسیون های تعرفه(با ریاست دکتر رازی)، کمیسیون مالیات و عوارض و بیمه(با ریاست دکتر اسدی)، کمیسیون انتظامی( با ریاست دکتر عدلی)، کمیسیون دارو و تجهیزات(با ریاست دکتر پیرویان)، کمیسیون برنامه و بودجه و ساختار(به ریاست دکتر ساعی) و کمیسیون آموزش و پژوهش (به ریاست دکتر طبائیان ) مصوب شد و قرار شد روسای کمیسیون های تخصصی در جلسه بعدی هیات مدیره گزارشی از تشکیل کمیسیون ها و برنامه های درنظر گرفته شده ارائه دهند. همچنین پیرو درخواست رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ به ایشان از طرف اعضای هیات مدیره اختیار تام برای تاسیس کمیسیون روابط عمومی و ارتباطات بین الملل تفویض شد و مقرر شد آئین نامه ها و تفاهم نامه های احتمالی دوطرفه در سطوح بین المللی در هیات مدیره مطرح و مصوب شود.
  2. اتاق های فکر:

فلسفه: اتاق‌های فکر نمودی از تجلی جامعه‌ی مدنی در عملکرد صنفی هستند که براساس خرد جمعی و با رویکرد مبتنی بر شواهد، راهکارها و ‌نظرات مشاهده ای خود را گردآوری و تدوین نموده و برای مسئولین و نهادهای بالادستی و مراکز تصمیم‌سازی و نظارتی ارسال می‌کنند. تشریک مساعی در اخذ نظرات تمامی متخصصان نظام سلامت در جهت کاهش مشکلات، رفع موانع موجود و بهبود شرایط فعلی حرف مختلف درون دایره نظام سلامت هم از اهداف تاسیس این اتاق های فکر است.

فراخوان: « قطع مسلم مرور زمان نشان داد که شیوه ها و زبان و رفتار و اقدامات کنونی که برای صیانت از جامعه پزشکی و تامین سلامت مردم و پیشبرد و ارتقا سیستم سلامت کشور کفایت نکرده و نیازمند حضور فعال همکاران در تصمیم سازی ها و اقدامات حوزه سلامت هستیم و باید با نگاه چند بعدی از منظر حقوق و جامعه شناسی و اقتصادی و .. به مسائل نگاه کرد. اساسنامه سازمان نظام پزشکی که از پشتوانه قانونی محکمی برخوردار است اختیارات و ظرفیت های مناسبی را قایل شده است که با توجه و تمرکز بر آنها، خصوصا بندهای ماده ۲ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی می توان با مشارکت خلاقانه و فعالانه شما عزیزان شرایط را به نفع جامعه پزشکی و مردم و سیستم سلامت کشور تغییر داد. »

تاکنون اتاق‌های فکر بیمارستان‌های خصوصی، تعرفه و مالیات، مراقبت‌های ویژه، مراقبت‌های مامایی، سلامت بین الملل، پزشکی زیبایی، توانبخشی و تغذیه و … جلسات متعددی برگزار و اقداماتی انجام داده‌اند که نتایج آن‌ها در اختیار رسانه‌ها و عموم قرار گرفته است.

ج – اقدامات ساختاری

  1. برگزاری چهار جلسه هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ با حضور اکثریت قریب به یقین اعضا و بحث در محورهای مختلف
  2. شروع فعالیت دکتر رازی به عنوان قائم مقام رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ و ایجاد همدلی و همفکری در حوزه مدیریتی
  3. برگزاری اولین جلسه شورای هماهنگی نظام پزشکی استان تهران و اخذ تصمیمات لازم
  4. حضور رئیس هیئت مدیره نظام پزشکی تهران در جلسات کمیته علمی کرونای تهران
  5. فراخوان اعلام همکاری های متقابل با نظام پزشکی های شهرهای ایران
  6. هماهنگی جهت ایجاد اتاق فکر روسای هیات مدیره شهرهای کشور و بحث و تبادل نظر و مشورت جمعی که منجر به صدور بیانیه ها و نامه‌های متعدد شده است

د – اقدامات صنفی

  1. پیگیری به جد تزریق دوز بوستر همکاران عضو سازمان
  2. پیگیری درخواست جامعه علوم آزمایشگاهیان ایران
  3. پیگیری درخواست اعضای جامعه تغذیه
  4. پیگیری درخواست روسای نظام پزشکی شهرها
  5. پیگیری موضوع مهاجرت پزشکان
  6. نامه اعلام لزوم شفاف سازی، پاسخگویی و جلب اعتماد اعضای محترم سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ به معاون توسعه نظام پزشکی تهران بزرگ

ر – بازدیدها:

  1. بازدید رئیس منتخب و هیات رییسه نظام پزشکی تهران بزرگ از زیرساخت های تولید واکسن اسپایکوژن در سایت سیناژن در جهت درک بهتر از حوزه تولید واکسن
  2. بازدید رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ از مراکز کاردرمانی به مناسبت روز جهانی کاردرمانی
  3. بازدید رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ و قائم مقام ایشان از سازمان انتقال خون همراه با بحث و مشورت درخصوص همکاری‌های مشترک
  4. بازدید از بیمارستان لولاگر جهت درک بهتر مشکلات همکاران
  5. دیدار با مدیرعامل شرکت شهر سالم شهرداری تهران در جهت انجام همکاری‌های سازنده با شهرداری تهران
  6. بازدید از نمایشگاه ایران فارما و تجلیل از خانواده مرحوم شادروان دکتر فرسام، بخاطر تدوین کتاب ارزشمند «تاریخ شفاهی داروسازی در ایران» و رونمایی از این کتاب و اهدای لوح تقدیربه همسر ایشان در جهت تقدیر از پیشکسوتان
  7. بازدید از تئاتر در حال اجرای «اتاق» با محوریت جانفشانی‌های کادر درمان در دوره کرونا و تقدیر از کارگردان درگذشته این اثر ارزشمند
  8. جلسه با دکتر قاسمی رئیس شبکه سلامت سیما درخصوص همکاری‌های مشترک و همفکری در باب نظارت مناسب بر محتواهای سلامت ارائه شده در صداوسیما
  • صدور بیانیه ها و نامه ها:
  1. نامه به وزیر بهداشت: اطلاعات ابتلا و مرگ افراد با سابقه دو بار واکسیناسیون را در اختیار نظام پزشکی قرار دهید
  2. واکنش رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس درباره انتصابات وزیر بهداشت÷
  3. بیانیه هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ درخصوص طرح موضوع «افزایش ظرفیت رشته های پزشکی»
  4. نامه به یکی از اعضای سازمان برای معرفی خود به دادستانی نظام‌پزشکی به دلیل اظهارات نسنجیده درخصوص واکسن‌های کرونا
  5. نامه به وزیر بهداشت درخصوص آزمون بورد تخصصی

م – اقدامات اجرایی

  1. تلاش برای واگذاری مراحل اجرایی صدور پروانه ها و مجوزها در بیمارستان های سطح شهر تهران تا مراجعه اعضا به سازمان کاهش یابد. در همین راستا برگزاری جلسه آموزشی نمایندگان بیمارستان های تهران در حوزه پروانه ها انجام شد
  2. در حوزه انتظامی اقدامات متعددی انجام شد از جمله اجازه دسترسی به هیچ کس خارج از نفرات موظف سلب گردید. اسامی دادیاران و اعضای هیات های بدوی و عالی هم احصا شد
  3. دفتر ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات در نظام پزشکی تهران بزرگ تاسیس شد تا بر عملکرد هیات مدیره و حوزه‌های اجرایی سازمان نظارت بیشتری وجود داشته باشد.
  4. در راستای استفاده از نظرات و تجارب افراد برجسته و شاخص حوزه‌های مختلف احکام زیر صادر گردید:

الف – حکم آقای دکتر مهدی جعفری مشاور در ارتقای سرمایه اجتماعی

ب- حکم آقای دکتر امید براتی به‌عنوان مشاور برنامه‌ریزی

ج- حکم آقایان دکتر علیرضا سلیمی و محمد جهان‌گیری به‌عنوان مشاوران عالی

د- حکم مهندس میثم فتحی مشاور فناوری اطلاعات و آموزش مجازی

ر- حکم آقای دکتر کوروش شمیمی مشاور در امور بیمارستان‌های خصوصی

ل- حکم آقای مهرداد طلایی کیوان به‌عنوان مشاور هنری

م – حکم آقای حسین بدری به‌عنوان سرپرست دفتر ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایت

ی – اقدامات رسانه ای و اجتماعی

  1. برگزاری نشست خبری با حضور نمایندگان رسانه ها(رئیس منتخب نظام پزشکی تهران بزرگ عنوان کرد؛ سازمان نظام پزشکی به دنبال ارتباط اقناعی با رسانه ها است)
  2. موضوع طب سنتی: اعلام برخورد جدی با کسانی که بخواهند در امور پزشکی دخالت غیرمجاز انجام دهند و اعلام اینکه هرگونه دخالت غیرمجاز در امور پزشکی تحت هر عنوان یا پرچمی برایمان قابل قبول نیست. «واقعیت این است که علم، مبتنی بر شواهد و تجربی است. اگر افراد به علوم طب غیر مبتنی بر شواهد ورود کنند، وارد بازی بسیار خطرناکی شدند. اگر درمان‌های غیراستاندارد ارائه شود موضوع فقط شکایت خانواده نیست، بلکه شکایت مدعی‌العموم است و نظام پزشکی در این خصوص شاکی می‌شود.»

و – اقدامات آموزشی

معاونت آموزشی تهران بزرگ رویکرد خود را در زمینه آموزش های تخصصی و همگانی و سه دسته کلی تقسیم بندی کرده است :

۱- برگزاری دوره های آموزشی مجازی ( سمینار مجازی و وببنارهای تخصصی)

۲- کارگاه های تخصصی به صورت تئوری و عملی

۳- آموزش های همگانی ( کلیپ های آموزشی با کمک اساتید، پکیج های آموزشی ، آموزش های حضوری) و ارائه گواهی های دیجیتال از سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ

لازم به ذکر است یکی از اقدامات اصلی معاونت آموزش تشکیل اتاق فکرهای تخصصی در تمامی رشته های علوم پزشکی بوده است که تاکنون ۳۳ اتاق فکر تشکیل و یا در حال تکمیل اعضا با کمک انجمن های علمی، هیات های بورد و مدیران گروه دانشگاه های علوم پزشکی بوده است که تمامی برنامه های علمی این معاونت بر اساس نظریات تخصصی این اتاق های فکر خواهد بود .

از دیگر اهداف و اقدامات در حال انجام این معاونت می توان به امضا تفاهم نامه همکاری مشترک با دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران بزرگ اشاره کرد که در راستای استفاده از فضاهای بیمارستانی جهت برگزار کارگاه های عملی می باشد.

دکتر سید موید علویان

رئیس هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ

نخستین «فم تور سلامت» با حضور فعالان گردشگری اقلیم کردستان برگزار شد/ بازدید هیات عراقی از مراکز درمانی دانشگاه

به گزارش روابط عمومی  دانشگاه علوم پزشکی کردستان صبح امروز اولین فم تور تخصصی بخش سلامت با حضور دکتر فرزین رضاعی رییس دانشگاه، معاونین درمان،  غذا و دارو، فرهنگی دانشجویی مدیر روابط بین الملل، روسای بیمارستان‌ها، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان، رییس جامعه هتلداران،  فعالان گردشگری اقلیم کردستان عراق،  مدیران دفاتر توریستی و برخی موسسه های گردشگری به منظور آشنایی با ظرفیت‌ها و پتانسیل حوزه سلامت استان،  در محل سالن جلسات شهید رستم پور در پردیس دانشگاه برگزار شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این مراسم ضمن خیر مقدم و خوش آمد گویی به هیات عراقی با اشاره به توانمندی‌های دانشگاه، به تشریح امکانات، ظرفیت‌ها و معرفی سرویس‌ و خدمات درمانی ارایه شده به بیماران در مراکز درمانی دانشگاه پرداخت.

 دکتر رضاعی با ارائه گزارشی از وضعیت تجهیزات و امکانات پزشکی و درمانی، تخت‌های بیمارستانی و ویژه، بخش‌های مختلف و حضور پزشکان و متخصصان حاذق در  چهار بیمارستان( توحید، بعثت، کوثر ، قدس) در سنندج و دیگر مراکز درمانی استان افزود: در حال حاضر بیمارستان‌های استان با هدف ارایه خدمات پزشکی  به گردشگران و در راستای توسعه صنعت گردشگری و توریسم درمانی  مجهز به آخرین امکانات با استفاده از فناوری‌های نوین روز با بهترین کیفیت، بهره‌وری از نیروی انسانی کارآمد و متخصص است.

وی بیان کرد:  در کردستان بسترهای توریسم درمانی فراهم شده و هم اکنون در بیمارستان‌های دانشگاهی مجوز پدیرش بیماران بین‌المللی نیز دریافت شده است.

طبق اظهارات رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در این مراکز علاوه بر وجود امکانات مناسب برای مداوای بیماران از جمله وجود پزشکان متخصص، فوق تخصص، اتاق عمل‌های مجهز و داروخانه،  هتلینگ مجهزدر مراکز درمانی، اقامتگاه برای همراه بیماران نیز دایر شده تا مراجعه کنندگان بدون دغدغه به مداوا بپردازند.

دکتر رضاعی با اشاره به مزایای دریافت خدمات درمانی در این استان افزود:  مراکز بیمارستانی کردستان به سبب همجواری با مناطق شمال عراق و وجود ویژگی‌های فرهنگی ساکنان دو طرف مرز، یکی از مقصدهای گردشگران سلامت محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه کادر پزشکی کردستان جزو برترین کادر پزشکی کشور هستند و برخی از امکانات و تجهیزات درمانی در این استان  بعضا در منطقه بی‌نظیر است ادامه داد: بیمارستان‌های کردستان آماده پذیرش و ارائه خدمات درمانی و پزشکی به بیماران مختلف اقلیم کردستان عراق است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه  گفت: کردستان می‌تواند به قطب گردشگری سلامت در منطقه و غرب کشور تبدیل شود و ظرفیت بالایی در جذب گردشگران سلامت داشته باشد.

دکتر رضاعی با اشاره به فعالیت ۲۰ بیمارستان دانشگاهی و غیر دانشگاهی در استان کردستان، گفت: در این مراکز ۳ هزارو ۵۸۰ تخت مصوب و ۲ هزار و ۹۳۰ تخت فعال وجود دارد.

وی با اشاره به  اشتغال به تحصیل ۳ هزار و ۴۶۴ دانشجو در مقاطع مختلف در پنج دانشکده افزود: دانشجویان در ۳۹ رشته مختلف مشغول به تحصیل هستند.

مدیر روابط بین الملل دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز  در این جلسه با اشاره به دستاوردهای دانشگاه در رده‌های مختلف و کسب موفقیت‌های چشمگیر در حوزه‌های گوناگون اظهار کرد:

  مدیریت امور بین الملل از سال ۹۸ فعالیت‌های خود را با هدف توسعه بین المللی و گسترش همکاری‌های علمی، آموزشی و پژوهشی دانشگاه در حوزه های منطقه ایی و بین المللی آغاز نمود.

وی به نحوه پذیرش دانشجوی خارجی گریزی زد و گفت :فرایند پذیرش دانشجویان بین الملل به صورت الکترونیک و از طریق وبسایت و ایمیل رسمی دانشگاه انجام می‌شود.

مدیر روابط  بین الملل دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود :متقاضیان غیرایرانی جهت تحصیل ور دانشگاه می توانند با مراجعه به وبسایت دانشگاه اطلاعات لازم را شامل ظرفیت رشته های تحصیلی در مقاطع مختلف، فرم های ثبت نام، شهریه تحصیلی و شیوه نامه پذیرش دانشجویان بین الملل در هر سال تحصیلی کسب نمایند پس از بررسی مدارک ارسالی، مطابق قوانین و ضوابط موجود در آیین نامه و شیوه نامه های مصوب، پذیرش اولیه تحصیلی به متقاضیان واجد شرایط اعطا می‌شود.

دکتر زارع زاده

سهم دانشجویان خارجی از کل دانشجویان دانشگاه را ۲ درصد بیان کرد و گفت: در حال حاضر  ۷۴ دانشجوی خارجی در علوم پزشکی کردستان مشغول به تحصیل است که بیشتر آنها از اقلیم کردستان حضور پیدا کرده و در مقاطع مختلف  مشغول به تحصیل هستند.

وی اذعان کرد:  در سال تحصیلی جدید  دانشجویان بین الملل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، کارشناسی و کارشناسی ارشد پرستاری، کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، کارشناسی علوم آزمایشگاهی و هوشبری و دکترای تخصصی پزشکی سلولی و مولکولی جذب شده‌اند.

مدیر روابط بین الملل دانشگاه علوم پزشکی کردستان ادامه داد:   افزایش تعداد دانشجویان بین الملل در رشته‌ها و مقطع‌های مختلف،            موقعیت یابی و پایش وضعیت شاخص های ارتقای دانشگاه در سیستم های رتبه بندی بین المللی، فراهم سازی زمینه گسترش تبادلات علمی، آموزشی و پژوهشی دانشگاه با کشورهای هدف از جمله  برنامه های گسترش همکاری های بین المللی است.

دکتر زارع زاده افزود:  به عنوان یک فرصت برای صادرات علم، صنعت و تکنولوژی مطابق برنامه اقدامات راهبردی وزارت متبوع به اقلیم کردستان عراق نگاه می‌کنیم چراکه اقلیم در کنار سایر مناطق یکی از حوزه‌های هدف دانشگاه علوم پزشکی کردستان در برنامه‌های بین المللی سازی است و این مدیریت در تلاش است بستر های لازم را جهت توسعه همکاری ها با دانشگاه های اقلیم کردستان عراق ایجاد نماید.

وی تصریح کرد: همواره  این مدیریت برای تبادل استاد و دانشجو، جذب دانشجویان بین الملل و همکاری‌های علمی و آموزشی برنامه ریزی نموده است.

در این مراسم مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان نیز امکانات و توانمندی‌های پزشکی و  درمانی استان را در سطح منطقه بی‌نظیر اعلام کرد و اظهار داشت: فم تور برگزار شده اولین قدم اساسی در راستای قانونی کردن سفرهای گروهی و مشترک مابین اقلیم شمال عراق و کردستان است.

در ادامه این مراسم،  مسئولان دانشگاهی فعالان حوزه گردشگری اقلیم کردستان و هیات همراه با حضور در بخش‌های مختلف بیمارستانی در بیمارستان‌های کوثر، توحید و بعثت سنندج امکانات، پتانسیل و نحوه ارائه خدمات درمانی را بازدید نمودند .

در پایان به شرکت کننده‌ها در فم‌تور نیز بسته‌های کامل تبلیغی و معرفی مراکز درمانی، بیمارستان‌ها، اسامی پزشکان و داروخانه ها اهدا شد.

گفتنی است؛ فم تور یا همان تور آشناسازی یکی از مقوله هایی است که در صنعت گردشگری مورد توجه قرار گرفته است این تورها این امکان را فراهم می‌کنند تا گردشگران واقعیت‌های کشور مقصد، جاذبه‌ها و کیفیت خدمات در بخش‌های مختلف را از نزدیک ببینند.

ترکیب اعضا و شرح وظایف شورایعالی بیمه سلامت کشور مشخص گردد

متن نامه رئیس کل سازمان به ریاست جمهوری به شرح زیر است:

حضرت حجت‌الاسلام ‌والمسلمین جناب آقای دکتر رئیسی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام‌علیکم

با احترام به استحضار حضرت‌عالی می‌رساند، وفق تبصره ۳ ماده ۳۸ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه، مکرر در ماده ۹ احکام دائمی برنامه، از سال ۱۳۸۹ دولت محترم مکلف شد لایحه تعیین ترکیب و وظایف جدید شورایعالی عالی بیمه سلامت کشور را تقدیم مجلس نماید. متن اولیه این لایحه در اواخر دولت دهم به مجلس ارائه شد و در ابتدای دولت یازدهم توسط دولت از مجلس استرداد شد(پیوست)

اما این لایحه بعد از گذشت هشت سال دیگر هرگز به مجلس ارائه نشد.

ازآنجاکه تغییر نام شورایعالی بیمه خدمات درمانی به شورایعالی بیمه سلامت، برای نیابت یک امر گذرا و موقت بود و قرار نبود تکلیف قانون به تغییر و تعیین ترکیب شورا، ده سال معطل بماند، ضمن جلب توجه به متن لایحه مسترد شده، خواهشمند است دستور فرمایید با ارائه لایحه به مجلس ترکیب اعضا و شرح وظایف شورایعالی بیمه سلامت کشور مشخص گردد.

شایسته‌است در این تغییر و تعیین ترکیب، حقوق کلیه ذی‌نفعان خدمات سلامت شامل ارائه‌کنندگان خدمات منصفانه لحاظ شود.

 سازمان نظام‌پزشکی آمادگی کامل دارددر تدوین این لایحه مترقی با دولت خدمتگزار و قانون گرا همکاری فعال داشته باشد

دکتر محمد رئیس زاده

رئیس کل

وبینار برخورد با آزمایش غیر طبیعی ادرار، ویژه پزشکان سراسر کشور برگزار می شود

به گزارش اداره کل روابط عمومی، دکتر محمدرضا عزیزی، مدیر آموزش سازمان نظام پزشکی در خصوص اهداف برگزاری  وبینار فوق بیان کرد:  این وبینار در راستای عمل به وظایف سازمان نظام پزشکی به منظور برگزاری دوره‌های آموزشی جهت ارائه آخرین دستاوردهای علم پزشکی در زمینه تفسیر، تشخیص و درمان برخورد با آزمایش غیر طبیعی ادرار برگزار می‌شود که دارای حداکثر ۲ امتیاز بازآموزی بوده و گروه‌های هدف شامل فوق تخصص نفرولوژی و متخصصین بیماری های داخلی هستند.

وی در خصوص محورهای مورد بحث در این وبینار اظهار کرد: تفسیر آزمایش ادرار، برخورد با بیمار مبتلا به هماچوری، لکسیتوری و پروتئینوری از جمله عمده موضوعاتی است که در این وبینار مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

گفتنی است علاقمندان جهت شرکت در این وبینار می توانند به آدرس: https://corona.ir/course/24068 مراجعه نمایند.

توضیحات وزارت بهداشت درباره ادعای کمبود پزشک در ایران در مقایسه با سایر کشورها

به گزارش وبدا، متن اطلاعیه به شرح زیر است:  به استناد گزارش سازمان بهداشت جهانی که رویت آن برای عموم مردم امکانپذیر بوده، سرانه پزشک در ازای هر ده هزار نفر جمعیت در عراق ۷ نفر،  پاکستان ۱۲ نفر، سوریه ۱۳ نفر، ایران ۱۶ نفر  و ترکیه ۱۸ نفر اعلام شده است. البته استناد به آمارهای سازمان جهانی بهداشت، به علت خوداظهاری داده‌ها توسط کشورها، نمی تواند قیاس خوبی برای کشورمان باشد؛ بسیاری از آمارها اشتباه است. بسیاری از کشورها آمار بهورزان، اینترنها و … را جزء آمار پزشکان خود می‌آورند، در مقایسه، باید عواملی همچون GDP کشورها را نیز در نظر گرفت و مقایسه‌ وضعیت ایران باید با کشورهای همتراز، آن هم با در دسترس بودن داده‌های صحیح صورت گیرد. اگر قرار باشد به داده‌های سازمان جهانی بهداشت استناد کنیم، باز هم وضعیت ما خوب است، چون طبق اعلام WHO، اگر به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۰ پزشک در کشور وجود داشته باشد، شرایط مطلوب است که ما قطعا بالای ۱۰ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر در کشور داریم. با این وجود و با توجه به افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی از ۵۵۰۰ نفر در سال ۹۳ به ۸۵۰۰ نفر در سال ۱۴۰۰ یعنی رشد پذیرش حدود ۵۵ درصدی طی ۷ سال، باید منتظر ماند تا این دانشجویان به تدریج فارغ‌التحصیل شوند که این خود باعث افزایش چشمگیر سرانه پزشک در ایران خواهد شد.  ما در حال حاضر ۵۰ هزار دانشجوی پزشکی در سطح کشور داریم، در حالی که طبق آمار نظام پزشکی اکنون ۱۵۰ هزار نظام پزشکی مختص پزشکان داریم که برآوردها نشان می دهد حدود ۱۱۰-۱۰۰هزار نفر از این پزشکان در کشور حضور دارند؛ یعنی تا ۶-۷ سال آینده، به میزان نصف پزشکان موجود در کشور به تعداد پزشکان کنونی اضافه خواهد شد.

راه‌اندازی مرکز پیوند کلیه در کردستان/ اهدای عضو، پایانی که آغازگر حیات است

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلسه‌ای با حضور دکتر فرزین رضاعی رئیس دانشگاه، معاون توسعه مدیریت و منابع، معاون درمان، مدیر روابط عمومی، جمعی از پزشکان فلوشیپ و متخصص بیهوشی، اساتید دانشگاه و اعضای کانون هم‌اندیشی توسعه کردستان (جمعی از پژوهشگران، حقوقدانان، نویسندگان، شاعران و مفاخر استان )، در راستای اشاعه و ترویج فرهنگ‌ اهدای عضو و ارج نهادن به این اقدام ارزشمند در محل سالن جلسات مرکز دانشگاهی مدیریت صنعتی سنندج برگزار شد.

در این جلسه رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اخذ مجوز راه‌اندازی مرکز پیوند کلیه در سنندج از وزارت بهداشت، از همکاران تیم درمان، واحد فراهم آوری و پیوند اعضای معاونت درمان، اعضای کانون هم‌اندیشی توسعه استان، فعالان و دست اندرکارانی که در این امر خداپسندانه سهم بسزایی داشته و در زمینه راه‌اندازی این مرکز اقدامات شایانی انجام داده‌اند، قدردانی کرد.

وی ضمن اشاره به پروسه مرگ مغزی و اقدام خداپسندانه اهدای عضو اظهار کرد: اهدای عضو افراد دچار مرگ مغزی، پدیده مقدس، معنوی و مستلزم ارتقای آگاهی اجتماعی، فراهم نمودن تجهیزات پزشکی، فرهنگ‌سازی و رضایت خانواده اهدا کننده عضو است.

این مقام مسئول با بیان اینکه پیوند عضو یک عمل حیات‌بخش و تنها راه نجات بیماران نیازمند پیوند است، افزود: اهدای عضو نمود ایثار و فداکاری و این اقدام زیبای بندگان بخشنده، فرصت دوباره زیستن و نوید بخش ضرباهنگ خوش زندگی را به بیماران و خانواده‌های آنان می‌بخشد.

دکتر رضاعی با بیان اینکه در فرایند اهدای عضو با تصمیم بهنگام و ارزشمند خانواده اهدا کننده عضو در سخت‌ترین لحظات زندگی به انسانی دیگر جانی دوباره می‌بخشد و امید به حیات مجدد را در وجود تازه نفسان بارور می‌سازد، افزود: گرچه اهدای عضو برای خانواده جانباختگان کار دشواری است اما همواره حس رضایت در کسانی که اعضای بدن عزیزان خود را اهدا می‌کنند در نوع خود بی‌نظیر است چراکه با این تصمیم آگاهانه جان بیماری را نجات داده و زندگی دوباره به آن بخشیده‌اند.

وی با ذکر اینکه متاسفانه تاکنون بخش پیوند اعضاء در بیمارستان‌های کردستان فعال نبوده و امکانات برداشت عضو افراد دچار مرگ مغزی وجود نداشت، خاطرنشان کرد: افراد اهداکننده در کوتاهترین تایم ممکن به تهران اعزام می‌شدند و این امر مرگ قطعی در مسیر و تا حدودی شانس اهدای عضو را محدود می‌کرد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه خانواده اهداکننده بابت اهدای عضو هیچ مبلغی دریافت نمی‌کنند و گیرندگان عضو پیوندی نیز بابت عضو دریافت شده هیچ هزینه‌ای پرداخت نخواهند کرد، گفت: هزینه انتقال فرد مرگ مغزی به مراکز فراهم‌آوری اعضای پیوندی و مراقبت از ارگان‌های وی در بیمارستان و همچنین هزینه پیوند اعضا به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و بدن فرد اهداکننده بعد از عمل برداشت عضو به دقت ترمیم می‌شود و در هر نقطه‌ای از کشور که مدنظر خانواده باشد برای خاکسپاری تحویل خواهد شد.

دکتر رضاعی تصریح کرد: با اعتماد به تیم تایید کننده مرگ مغزی و اخذ تصمیم سریع و صحیح می‌توان جان بیماران نیازمند بیشتری را نجات داد و از خاکسپاری اعضای قابل پیوند فوت‌شدگان جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه دارنده کارت اهدای عضو در ایران فقط جنبه فرهنگی دارد و رضایت خانواده شرط اول اهدای عضو است، افزود: بارها پیش آمده که به دنبال مرگ مغزی دارنده کارت،خانواده وی رضایت نداده و بیمار فوت کرده است لذادریافت کارت اهدای عضو نشان‌دهنده این است که فرد تمایل دارد اعضا و بافت‌های بدنش در زمان مرگ اهدا شود تا ادامه زندگی اجزای وجودش، نجات‌بخش زندگی دیگری باشد و در بیشتر موارد وجود کارت اهدای عضو، تصمیم‌گیری خانواده‌ها برای اهدای اعضای بدن عزیزانشان را راحت‌تر می‌کند.

این مقام مسئول بیشترین علت مرگ مغزی در کردستان را بر اثر تروما و ضربه به سر که ناشی از تصادفات جاده‌ایی است بیان کرد و افزود: با وجود پیشرفت‌های حاصله در زمینه نهادینه‌سازی فرهنگ اهدای عضو در کشور و به تبع استان کردستان همچنان این پدیده نیازمند اطلاع رسانی و فرهنگ سازی است.

در ادامه مسئول واحد فرآوری و پیوند اعضا در معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان، مطالبی را در خصوص اهمیت موضوع و آمار و ارقام مربوط به پیوند در سطح بین المللی، ملی و استانی ارائه دادند.

شیدا خیرالهی خاطر نشان کرد: از سال ۹۸ تاکنون ۴۷ مورد اهدای عضو در استان انجام شده است و در این شرایط با وجود محدودیت‌های کرونایی امسال با موفقیت، پنجمین اهدای عضو نیز انجام شد.

وی با اشاره به جایگاه شاخص اهدای عضو در کردستان در مقایسه با شاخص کشوری گفت: میزان PMP (نسبت اهداکنندگان مرگ مغزی به جمعیت) در سال گذشته در کشور ۱۴/۲ و در کردستان ۳/۲ بوده است که این شاخص در نیمه اول امسال در استان به ۴/۲ افزایش یافته است.

در ادامه این مراسم دکتر اسعد اردلان نویسنده، حقوقدان، پژوهشگر و رئیس کانون هم‌اندیشی توسعه استان و ماجد مردوخ روحانی یکی از نویسندگان و محققان کردستانی عضو این کانون با اشاره به اهمیت شفاف سازی پروسه اهدای عضو و فرایند ارائه خدمات، آمادگی کانون را جهت ارتباط با دانشگاه در حوزه فعالیت خود اعلام کردند.

در ادامه دکتر کریم ناصری متخصص بیهوشی و دکتر معروفی فلوشیپ پیوند کلیه، ضمن ارایه گزارشی از انجام عمل های پیوندی زیر نظر جراح تراز اول پیوند کلیه، همراه با جمعی از متخصصین، تیم پزشکی و کادر آزمایشگاهی در سنندج آمادگی خود را جهت همکاری در بخش پیوند در بیمارستان کوثر اعلام نمودند.

و اما….
مرگ تراژدی غم‌انگیزی است به هر طریق و در هر سن و سالی که اتفاق بیفتد، این وابستگان هستند که بزرگترین ضربه را حس می‌کنند اما در میان انواع مرگ، «مرگ مغزی» ناباورانه‌تر است و تصادف مهم‌ترین عاملی است که باعث می‌شود فرد دچار مرگ مغزی شود در این میان اهدای عضو شاید عاقلانه‌ترین و البته انسانی‌ترین کاری باشد که خانواده بیمار مرگ مغزی می‌توانند انجام دهند.

با اهدای عضو، زندگی پس از زندگی در راه است و پایان حیات منجر به آغازی مجدد بر یک شروع دوباره خواهد شد…

این جملات پر از عشق، بخشش، زیبایی و  نفس، زندگی می‌آفریند اما هنوز هم  سالانه هزاران نفر از بیماران نیازمند به پیوند اعضا در کشور جان خود را از دست می‌دهند و این در حالی است که در نقاط مختلف کشور به دلیل عدم آشنایی با موضوع ، روزانه اعضای بدن سالم زیادی از افراد مرگ مغزی در خاک دفن شده و شمع زندگی‌شان خاموش و نابود می‌شود اما با اهدای عضو پیوندی می‌توان حیاتی نو برای دیگران ترسیم کرد.