برگزاری جلسه کمیته تخصصی نفرولوژی در دانشگاه

به گزارش وب دا، در این جلسه که با حضور دکتر فرزین رضاعی، دکتر هومن قصری، دکتر فرزام بیدارپور، مهندس شهرام شریفی و دیگر اعضا همراه بود، دستورکارهایی از قبیل راه های ساماندهی دسترسی گروهی بیماران دیالیزی، بهبود وضعیت آموزشی و آگاهی های متخصصان داخلی ویزیت کننده بیماران همودیالیزی، افزایش ضریب نفوذ دیالیز صفاقی در استان و تسریع در راه اندازی بخش دیالیز دو بیمارستان توحید سنندج مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در خاتمه پس از بیان نظرات و پیشنهادات توسط هر یک از حاضرین تصمیمات متناسب با اجرای دستورکارهای مدنظر اتخاذ شد.

دبیر جدید هیات پزشکی ورزشی کردستان معرفی شد

به گزارش دفتر کردستان پایگاه خبری تحلیلی پزشکی ورزشی ایران، طی حکمی از سوی دکتر بابک قطبی رئیس هیات پزشکی ورزشی استان کردستان میلاد سیار به عنوان دبیر جدید هیات استان کردستان معرفی شد.

سیار با مدرک تحصیلی کارشناس ارشد تربیت بدنی، یکی از وزرشکاران نامی استان و ایران بوده که از این پس به عنوان سرپرست دبیری این هیات فعالیت می‌کند.

فعال کردن بخشی از فضای کلینیک های ویژه داخل و خارج بیمارستان ها به منظور خدمات درمانی آنفلوانزا

به گزارش وبدا، متن این نامه به شرح زیر است:

ریاست محترم دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی … 

موضوع: خدمات درمانی آنفلوانزا در کلینیک های ویژه

با توجه به شیوع آنفلوانزا و ازدحام مراجعه به اورژانس بیمارستان ها که می تواند سبب تأخیر در ارائه خدمات درمانی و یا اعزام بی‌مورد شود، مقتضی است تمهیداتی اندیشیده شود تا با فعال نمودن بخشی از فضای کلینیک های ویژه داخل و خارج بیمارستان در نوبت‌های صبح و عصر و حتی روزهای تعطیل با استقرار پزشکان متخصصین عفونی، داخلی، اطفال و در صورت امکان فوق تخصصین ریه، ساماندهی لازم در ارائه خدمات و مدیریت درمان آنفلوانزا تا طبیعی شدن شرایط صورت پذیرد. بدیهی است ترتیبی نیز اتخاذ شود با توجه به هماهنگی انجام شده با معاونت محترم غذا و دارو، داروی مورد نیاز این بیماران در داروخانه کلینیک ویژه تامین و در اختیار آنها قرار گیرد.

ضمنا با توجه به فعال شدن مراکز بهداشتی درمانی با پوشش جمعیت بالای ۵ هزار نفر به صورت تمام وقت توسط معاونت محترم بهداشتی، هماهنگی های لازم را جهت پذیرش بیماران مشکوک طبق پروتکل ابلاغی وزارت، از این مراکز تمام وقت به کلینیک‌های اشاره شده فراهم آورند. لازم به ذکر است آمار روزانه مراجعین سرپایی و موارد بستری را به معاونت بهداشتی وزارت متبوع اعلام نمایید.

                                                         دکتر قاسم جان بابایی

                                                               معاون درمان

پایگاه اطلاعات بر خط درمان بیمه شدگان کشور راه اندازى مى شود

به گزارش وبدا، طاهر موهبتی در نشست با خبرنگاران استان زنجان با اعلام این خبر افزود: با راه اندازی این پایگاه تمامی مراکز طرف قرارداد نیز با سازمان های بیمه ای از طریق این پایگاه مرتبط خواهند شد.

وی بیان کرد: این موضوع یکی از آرزوهای نظام بیمه سلامت بود که در سال ۸۳ نیز در قانون بودجه مطرح شد، اما محقق نشده بود.

موهبتی ادامه داد: هم اکنون ۴۰ میلیون نفر بیمه شده تحت پوشش این سازمان هستند. این تعداد بیمه شده در صندوق های کارکنان دولت، سایر اقشار، بیمه سلامت ایرانیان، بیمه همگانی سلامت و روستاییان خدمات مورد نیاز را دریافت می کنند.

وی بیان کرد: حدود ۲ هزار و ۴۵۰ قلم دارو تحت پوشش خدمات این سازمان بوده و بسته خدمات این سازمان نیز ۴ هزار و ۸۰۰ خدمت و ۴۷ هزار لوازم مصرفی و تجهیزات پزشکی را نیز در بر می گیرد.

موهبتى ادامه داد: در بخش بستری ۹۰ درصد هزینه ها توسط این سازمان براساس تعرفه دولتی و در بخش سرپایی ۷۰ درصد هزینه ها پرداخت می شود.

وی با بیان این که در سال ۹۶ حدود ۱۹۰ میلیون بارمراجعه به مراکز طرف قرارداد این سازمان به ثبت رسید که این رقم در سال ۹۷ تا حدودی روند کاهشی به خود گرفت، افزود: کاهش بارمراجعات به دلیل رفع همپوشانی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری در کشور انجام گرفت که دارای چند دفترچه بودند.

موهبتى اظهار داشت: بحث هدفمندی بیمه رایگان گروه‌های نیازمند جامعه نیز در سال های گذشته بدون ارزیابی وسع بسیاری از افراد متمکن تحت پوشش این نوع بیمه قرارگرفتند که هزینه های زیادی را نیز به سازمان تحمیل کرد. 

وی افزود: هم اکنون سامانه استحاق سنجی در ۶۰۵ بیمارستان دولتی کشور پیاده سازی شده است. به تازگی در بحث دارو استحقاق سنجی انجام شده و نسخه الکترونیکی نیز در ۲۳۵ شهر سطح کشور در حال انجام است.

موهبتی گفت: با ساز و کارهایی تشویقی تلاش می شود که اجرای نسخ الکترونیکی در کشور با شتاب بیشتری ادامه یابد و رسیدگی الکترونیکی به اسناد بستری نیز در ۵٣۶ بیمارستان تحت پوشش قرار گرفته که تا پایان سال همه بیمارستان ها شامل این برنامه می شوند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ادامه داد: در نظام تایید خدمتی این سازمان با توجه به راهنماهای بالینی افراد ۱۸۰ روز می توانند از یک عضو مشخص ام آری یا سی تی اسکن را انجام دهند.

وی بیان کرد: بیش از ٧٨٠ خدمت تصویربرداری در کشور وجود دارد که تا ۶ ماه بعد امکان انجام این کار برای فرد امکان پذیر نخواهد بود.

موهبتی افزود: هم اکنون ٧٢ هزار بیمار خاص در کشور وجود دارد که سالانه حدود ‌هزار و ١٢٠ میلیارد تومان هزینه در این بخش صرف می شود.

رییس هیات مدیره سازمان بیمه سلامت ادامه داد: این سازمان تلاش دارد تا در آینده ای نزدیک بسته های خود مراقبتی و مشوق ارائه کند که به ارائه تخفیف های بیمه ای منجر خواهد شد. بر این اساس این سازمان در ۶ ماهه سال آینده به سمتی حرکت خواهد کرد که برای افرادی که در زمینه مالی مشارکت بیشتری داشته، بسته های جدید حمایتى ارائه کند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت اظهار داشت: بدهی این سازمان در سال گذشته به طور میانگین حدود ٢.۵ ماه به داروخانه ها و ٣.۵ ماه به بخش دولتی و خصوصی باقی مانده که وضعیت سازمان بیمه سلامت در پرداختی ها نسبت به گذشته به مراتب بهتر است.

وی بیان کرد: با وجود قطعی اینترنت، پوشش اجباری بیمه سلامت روند مناسبی را طی کرده و بر این مبنا، از اقشار مختلف مردم در خواست می شود که از فرصت باقیمانده استفاده کنند.

افزایش ساعات کاری مراکز خدمات جامع سلامت به منظور ارائه خدمات به بیماران مبتلا به آنفلوانزا

روسای محترم دانشگاها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی

در راستای خدمات رسانی به مردم در جهت پیشگیری و درمان بیماری های واگیردار، دستور فرمائید به نحوی برنامه ریزی شود تا پایان آذرماه سال جاری تمامی مراکز خدمات جامع سلامت که جمعیت تحت پوشش آنها بالای پنج هزار نفر بوده و مجری برنامه پزشک خانواده روستایی می باشند، در طول هفته و همچنین در روزهای تعطیل تا ساعت ۲۴ پاسخگوی مراجعین بوده و نسبت به ارائه خدمات اقدام نمایند. مراکز جامع خدمات سلامت در حاشیه شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر به تشخیص معاونت بهداشت دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی اقدام گردد.

ضمنا داروهای مورد نیاز بیماران آنفلوآنزایی نیز در اختیار مراکز قرار گرفته تا بر اساس دستورالعمل اقدام نمایند.

          ‌‌                                                                     دکتر رئیسی

                                                                             معاون بهداشت

برگزاری جلسه کمیسیون ماده ۱۱ تعزیرات حکومتی دانشگاه

به گزارش وب دا، جلسه کمیسیون ماده ۱۱ تعزیرات حکومتی دانشگاه با حضور دکتر فرزین رضاعی، دکتر هومن قصری، سید نجیم حسینی، دکتر بابک قطبی و دیگر اعضا برگزار گردید.

گفتنی است در این جلسه پرونده های مد نظر بررسی و با در نظر گرفتن الزامات قانونی در مورد انها تصمیم گیری شد.

برگزاری اجلاس مدیران دانشگاه

به گزارش خبرنگار وب دا، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ابتدای این جلسه ضمن بیان خیر مقدم و تبریک هفته بسیج، گفت: امیدوارم در شرایط کنونی با بهره گرفتن از روحیه بسیجی و کار جهادی ضمن انتخاب و انجام درست ترین کارها و اقدامات، خدماتی درخور و شایسته را به مردم عزیزمان ارائه داده و از تهدیدها و تحریم های ظالمانه دشمنان عبور نمائیم.

 دکتر فرزین رضاعی به لزوم انجام برنامه ریزی، تصمیم گیری و اجرای بهینه در کلیه سطوح مدیریتی دانشگاه تاکید کرد و ادامه داد: نظارت و ارزیابی دقیق باید مورد توجه ویژه قرار گرفته و در این زمینه زمان و انرژی لازم صرف شود.

وی انتخاب مدیران را منوط به داشتن تخصص، تعهد، تجربه و انگیزه کافی دانست و افزود: در وضعیت حاضر، رویه مدیریتی پاسخگو و تاثیرگذار باید بر اساس تخصص گرایی، صرفه جویی  و دوری از حاشیه ها طرح ریزی گردد.

سرپرست دانشگاه داشتن فن مذاکره و چانه زنی را از مهمترین ابزارهای مدیریتی بیان کرد و ابراز داشت: مدیران ضمن ایجاد تعامل مثبت با بخش ها و سازمان های مختلف بیرون از دانشگاه، باید همواره خدمت به مردم را به عنوان بالاترین اولویت خود مدنظر داشته باشند.

دکتر رضاعی یکی از هنرهای مدیران موفق را پیش رفتن در مسیر دستیابی به اهداف در میان سختی ها و نظرات مخالف بیان نمود و تصریح کرد: مدیران پس از داشتن ویژگی های مدیریتی(management) باید دارای خصایص رهبری(leadership) باشند چرا که رهبری درست است که توسعه را ایجاد می کند.

وی خاطر نشان ساخت: رشد و پیشرفت های کشور در زمان جنگ تحمیلی که دشمنان از جبهه های مختلف کشور را مورد هجوم قرار داده بودند برایمان نمایان ساخت که در سخت ترین شرایط می توان به آینده امیدوار بود.

در ادامه این جلسه مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: خدمتگزاری در بخش سلامت دارای اجر و پاداش بی شماری است و بنابراین کسانی که در این بخش مشغول هستند باید قدر و منزلت جایگاه خود را بدانند.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مجید بگی اظهار داشت: مدیریت و مسئولیت نباید موجب ایجاد غرور و خودشیفتگی در افراد گردد بلکه آنان باید خود را خدمتگزار دانسته و مردم را ولی نعمت خود بدانند.

وی زندگی در این دنیا و نیز داشتن پست و مقام ها را زود گذر بیان نمود و گفت: همگان باید بدانیم به همان دلیلی که در حال حاضر مدیر یا مسئول هستیم به همان دلیل هم این پست ها را ترک می کنیم و نیز آگاه باشیم که این دنیا محل ماندن نیست بلکه محل گذر و عبور است بنابراین باید تا جایی که در توان داریم از فرصت های بدست آمده در راه خدمت رسانی به موقع و درست به مردم استفاده نمائیم.

در ادامه این جلسه معاونین توسعه مدیریت و منابع، غذا و دارو، درمان و بهداشتی و مسئول امور اجتماعی دانشگاه به ارائه عملکردها و انتظارات خود از مدیران و واحدهای تابعه دانشگاه پرداخته و سپس پرسش، پاسخ و جمع بندی از مطالب پایانی جلسه بود.

طب سنتی ایران یک مکتب غنی و باعث افتخار کشور در جهان است

به گزارش وبدا، دکتر «محمدرضا شمس اردکانی»، مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در سفر به استان قم و در جمع استادان، دستیاران و همکاران حوزه طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی این استان، با تاکید بر حمایت داخلی از پیشینه پزشکی در کشور که به شناخته شدن آن در مجامع جهانی و بین‌المللی و توجه سازمان جهانی بهداشت به آن نیز کمک می‌کند، گفت: ما صاحب مکتب طب سنتی هستیم که باعث افتخار کشور و حامل و تولیدکننده عناصر فرهنگی و تمدنی اسلام و ایران در جهان است و هزاران کتاب برای آن وجود دارد، ولی دیگر کشورهایی که در حوزه طب سنتی سرآمد هستند، تنها صاحب یک شیوه درمانی بوده و این میزان کتاب در پیشینه پزشکی آنان وجود ندارد.

وی همچنین با اشاره به وجود هزاران دانشمند سرشناس ایرانی در حوزه پزشکی، افزود: خواجه نصیرالدین طوسی بزرگ‌ترین پزشک زمان خود بود که البته بیشتر در حوزه نجوم، ریاضی و مهندسی فعالیت داشته و شاید کمتر کسی باشد که ابوریحان بیرونی را به‌عنوان پزشک بشناسد، درحالی‌که تاثیرات او در حوزه پزشکی ایران بی‌نظیر است.

مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان اینکه بررسی‌های آماری انجام‌شده حاکی از اقبال جامعه به سوی استفاده از خدمات طب سنتی است، گفت: باید به این حق انتخاب احترام گذاشته و شرایط بهره‌مندی مردم را از خدمات درست و استاندارد این حوزه فراهم کنیم تا آنها برای رفع نیازهای خود، به افراد غیر متخصص و مراکز غیر مجاز روی نیاورند.

وی در ادامه به نتایج حاصل از تقویت حوزه طب سنتی در نظام سلامت کشور اشاره کرد و افزود: طب سنتی به نهاد مردم نزدیک‌تر است، حوزه عملیات آن در داخل کشور بیشتر مهیاست تا به امکاناتی در خارج از کشور نیازمند باشد و عملکرد مشخص‌تری در زمینه فلسفه وجودی نظام سلامت و وظیفه عمده پزشکان که حفظ و نگاهداشت تندرستی مردم است، دارد.

مشاور وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه طب سنتی یعنی خودمراقبتی و نباید آن را به سوی درمان سوق دهیم، گفت: وظایف اصلی طب سنتی، اصلاح سبک زندگی و خودمراقبتی است و نباید اجازه دهیم این دیدگاه که تنها تفاوت این مکتب غنی طبی با طب رایج، در تجویز داروهای گیاهی، به‌جای داروهای شیمیایی است، رواج یابد.

وی متولی اصلی در حیطه طب سنتی را حوزه سلامت کشور دانست و تاکید کرد: هر فعالیتی در این حوزه باید در دایره نظام‌مند و قانون‌مند وزارت بهداشت باشد و فعالیت‌های خارج از این دایره و دخالت هر فردی در هر امری که صلاحیت آن را ندارد، هم به موجب قانون، هم عُرف و هم شرع، پسندیده نیست.

دکترشمس اردکانی از فراهم شدن زمینه آموزش پزشکان عمومی در حوزه طب سنتی، ‌به‌عنوان فرصتی بسیار خوب و ارزشمند یاد کرد و گفت: پزشکان مسئولیت سلامت مردم را بر عهده دارند و آشنایی آنان با مبانی طب ایرانی، کمک شایانی به به نهادینه شدن طب ایرانی در جامعه می‌کند.

وی توجه به تجارب ارزشمند کشورهای موفق در زمینه نهادینه کردن طب سنتی را ضروری دانست و افزود: دولت‌های بزرگی مانند چین و هند که موفق به نهادینه کردن طب سنتی شده‌اند، تشکیلاتی در سطح یک وزارتخانه در این زمینه تعریف کرده‌اند و به نظر می‌رسد که نیاز است ما نیز چهارچوب‌های جدیدی را در حوزه سلامت کشور برای نهادینه کردن طب ایرانی در نظر گرفته و با عمل به توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت در حوزه طب سنتی، از استعدادها و امکانات بسیار کشور خود در این حوزه، بهره کافی را ببریم.

مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با قدردانی از حضور «دکتر سیدحسن عادلی»، معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قم در جلسه، بر جلوگیری از ترویج این دیدگاه در محیط‌های دانشگاهی که طب سنتی موضوعی جدا از حوزه سلامت است، تاکید کرد و گفت: طب سنتی می‌تواند در تمامی زمینه‌های مرتبط با حوزه سلامت، حرفی برای گفتن داشته باشد و تعریف پایان‌نامه‌ها و طرح‌های تحقیقاتی مشترک با طب رایج، به نزدیک شدن اذهان دست‌اندرکاران هر دو حوزه کمک کرده و اگر کمی تلاش کنیم به سازوکارهای موجود نظم و ترتیب بدهیم، ایران می‌تواند با کسب موفقیت‌های بیشتر، در حوزه پزشکی و گردشگری سلامت، در جهان سرآمد باشد.

گفتنی است، در ادامه این سفر کارگاه‌های آموزشی مختلفی نیز با حضور استادان برجسته طب ایرانی و مکمل، برای اعضای هیات علمی و دانشجویان و علاقه‌مندان به مباحث این حوزه، برگزار شد.

معافیت پزشکان تمام وقت از پرداخت مالیات پلکانی، گامی موثر برای ماندگاری در مناطق محروم

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس معافیت پزشکان تمام وقت در بیمارستان‌های دولتی از پرداخت مالیات پلکانی را گامی موثر برای ماندگاری این قشر در مناطق محروم دانست.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و به نقل از خانه ملت ،رسول خضری معافیت پزشکان تمام وقت در بیمارستان‌های دولتی از پرداخت مالیات پلکانی را مشوقی برای ماندگاری این قشر در مناطق محروم دانست و گفت: این پیشنهاد در نشست هفته‌های اخیر کمیسیون بهداشت با حضور روسای سازمان امور مالیاتی و نظام پزشکی، مسئولانی از وزارت بهداشت و جمعی از پزشکان عمومی مطرح شد.
 عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی افزود: کارگروهی به این منظور در کمیسیون بهداشت تشکیل شده که بتوانند موضوع معافیت مالیات را به نتیجه برساند؛ قرار است این پیشنهاد در لایحه بودجه ۹۹ گنجانده یا در کمیسیون تلفیق بودجه مطرح شود.

 وی با بیان اینکه درآمد پزشکان عمومی بسیار پایین است و اغلب آنها به مشاغل دیگر روی می‌آورند، افزود: معافیت از پرداخت مالیات پلکانی بهترین اقدام جهت تشویق پزشکان برای خدمت در مناطق محروم و همچنین کاهش هزینه‌های ایاب و ذهاب مردم در سفر به کلان شهرها برای درمان محسوب می‌شود؛ مشکل کمبود پزشک در مناطق محروم و مرزی بسیار جدی است و باید رفع شود.

 نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس دهم یادآور شد: بسیاری از مراکز  شبانه روزی با کمبود پزشک مواجه هستند و برخی اورژانس‌هایی که باید ۳ تا ۵ پزشک داشته باشند تنها یک پزشک خدمت می‌کند.

توصیه های وزارت بهداشت برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در فصل سرد سال

دکتر محمداسماعیل مطلق، در گفت و گو با وبدا، درخصوص مسمومیت با گاز کربن مونوکسید در ایام سرد سال، اظهار کرد: همه ساله در جهان خبرهای تلخی از مرگ و مسمومیت افراد بر اثر استشمام گاز کربن مونوکسید منتشر می شود، اما با رعایت نکات ایمنی می توان از بروز مسمومیت جلوگیری کرد و به افرادی که دچار مسمومیت شده اند، کمک های اولیه ضروری را ارائه داد.

وی افزود: بر اثر تنفس مقدار فراوان گاز مونوکسید یا جذب آن از راه پوست، این ماده وارد خون می شود و به جای اکسیژن وارد ارگانهای حیاتی بدن، چون قلب و مغز و شش ها می‌شود و به این ترتیب باعث مرگ افراد می‌شود.

وی با بیان اینکه مسمومیت با گاز کربن مونوکسید برای نوزادان، زنان باردار، افراد مبتلا به بیماری‌های تنفسی، همچون آمفیزم و بیماران قلبی بسیار خطرناک است و حتی تنفس درصد بسیار کمی از این گاز می تواند به سلامت آنها آسیب برساند، اظهار کرد: مونوکسید کربن (CO)، گازی بی رنگ و بی بو است و بیشتر افراد در ابتدا منتشر شدن آن را احساس نمی کنند و عمده ترین منبع تولید این گاز، سوخت ناقص نفت و گاز است، اما اصولاً در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی خصوصاً در محیط های دربسته و فاقد اکسیژن ممکن است، تولید شود.

دکتر مطلق بیان کرد: استفاده از آبگرمکن یا بخاری های مستعمل یا دارای نقص فنی و فاقد دودکش یا دارای دودکش بدون عملکرد مناسب در منزل بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت را تشکیل می دهد.

مدیر گروه کاهش خطر بلایای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تمایل این گاز برای ترکیب با هموگلوبین خون ما ۲۵۰ برابر بیش از اکسیژن است، لذا با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق به سرعت باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد و اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می کند که به علت بی رنگ و بی بو بودن این گاز، ممکن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علائم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشودو

وی خاطرنشان کرد: از جمله مهمترین منابع تولید این گاز می توان، اجاق گاز، آبگرمکن چراغ های گازی خوراک پزی، دیزل های تولید برق خانگی در زمان قطع برق، بخاری گازی، شومینه و حتی روشن بودن خودرو در محیط بسته پارکینگ خانه را نام برد. افزون بر گاز، وسایلی همچون بخاری هیزمی و شومینه نیز از عوامل تولید مونوکسید کربن هستند که بر اثر سوختن ناقص و وجود نداشتن تهویه مناسب هوا، سبب مسمومیت افراد می‌شوند.

دکتر مطلق با بیان اینکه در محیط های سربسته مانند اتاق، آپارتمان، قایق و چادر مسافرتی به ویژه زمانی که راه های خروج هوا و تحلیل آن بسته شده باشد، خطر مسمومیت با گاز به شدت افزایش می‌یابد، تصریح کرد: در گام نخست، با مشاور یا متخصص، امن ترین شیوه گرمایش خانه و محیط کار را انتخاب کنید و در صورتی که قصد دارید از وسایل گرمایشی گازی استفاده کنید، برای نصب از افراد کارشناس بهره بگیرید.

وی افزود: وجود تهویه ایمن و استاندارد دودکش از جنس بدنه و کلاهک مورد‌تایید، از جمله اصلی ترین نکته ها در محافظت از سلامتی شما و خانواده هایتان است.

وی درخصوص نشانه های مسمومیت با گاز مونوکسید کربن گفت: علائم مسمومیت حاد با این گاز، شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ و احتمالا درد شکمی و سپس حالت بیهوشی، تشنج و اغما است و در بیماران مبتلا به ناراحتی‌های قلبی ممکن است تشدید بیماری یک علامت علامت هشدار دهنده باشد.

وی ادامه داد: از سایر علائم مسمومیت می توان به سفتی عضلات، افزایش تعداد تنفس، کاهش فشار خون و گاه تنگی مردمک ها اشاره کرد. باید توجه داشت که اگر فردی در اثر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست ندهد، ممکن است دچار نواقص عصبی و روانی پیشرفته نظیر فلج عضوی یا اختلال قوای مغز شود، مسمومیت شدید با این گاز می‌تواند کشنده باشد.

مدیر گروه کاهش خطر بلایای وزارت بهداشت درخصوص چگونگی مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، گفت: آگاه باشید که هر وسیله گرمازای سوختنی که به نحوی با سوخت های فسیلی نظیر نفت، گاز و ذغال سنگ کار کند، به صورت بالقوه می‌تواند سبب تولید گاز مونوکسید کربن شود. لذا، از بخاری های مستعمل و فرسوده بدون دودکش یا دارای دودکش نامناسب و غیر استاندارد استفاده نشود. استفاده از بخاری های بدون دودکش به هیچ وجه از تولید گاز مونوکسیدکربن جلوگیری نمی کند، به دوستان و اقوام در خصوص استفاده از این وسایل خبر رسانی کنید، تا در صورت بروز مسمومیت به سرعت به کمک شما بیایند.

وی با بیان اینکه روشن نگذاشتن خودرو در محیط پارکینگ در بسته می تواند سبب ایمنی و جلوگیری از مسمومیت با این گاز مرگبار شود، یادآور شد: بررسی تمام وسایل گرمایشی به طور روزانه اطمینان از سالم بودن سوپاپ، لوله، اتصالات و تعمیر سریع هر نوع آسیب و نقص تا خطر مسمومیت به حداقل برسد. در فضای بسته و محدود به تهویه کافی و مناسب ندارد، آتش روشن نکنید. هرگز در فضای بسته گاراژ موتور اتومبیل را روشن نگذارید، قبل از راه اندازی این وسایل گرمایشی از سلامت مسیر دودکش ساختمان و بدون ترک و نشتی بودن آن اطمینان حاصل کرده و از اتصال مناسب و صحیح لوله بخاری و آبگرمکن به دودکش دیواری اطمینان حاصل کنید. در زمان بروز باد، باران و یا بارش برف شدید امکان آسیب دیدن کلاهک دودکش وجود دارد، همچنین برخی از پرونده‌ها به دلیل گرم بودن این مکان بر روی آن آشیانه درست می کند که می تواند سبب مسدود شدن دودکش و بروز مسمومیت در افراد شود. تمام دودکش ها باید وسیله انتهایی ضدباد کلاهک مناسب داشته باشند.

دکتر مطلق افزود: در محیط های شغلی و منازل که در آنها از کوره و مشعل استفاده می‌شود، سلامت دستگاه و سیستم تخلیه دود اطمینان حاصل کنید، هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد و به کارگیری آبگرمکن های دیواری در فضای بسته و مکان های فاقد جریان هوا مجاز نیست. شیب لوله های افقی در داخل واحدها باید مثبت و رو به بالا و ارتفاع عمودی لوله در بیرون حداقل سه برابر طول افقی آن باشد.

وی گفت: توجه به داغ بودن دودکش پس از روشن کردن وسیله گرمایشی به اطمینان شما از تخلیه گاز کمک خواهد کرد، اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است، دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است، در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با باز کردن قسمتی از در یا پنجره تهویه در محیط ایجاد کنید. ضمن ایجاد تهویه مناسب جهت آشپزخانه و حمام منزل از نصب آبگرمکن در حمام و نیز روشن کردن شعله های اجاق گاز در آشپزخانه جهت نگه داشتن محیط داخل خانه جداً خودداری کنید.

مدیر گروه کاهش خطر بلایای وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در صورت امکان خاموش کردن وسایل گرمایشی گازی در زمان استراحت شبانه باز گذاشتن در و پنجره برای ایجاد جریان هوا در زمان استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز و استفاده از حسگر اعلام انتشار گاز مونوکسید کربن که توسط کارشناس می‌تواند بر روی دستگاه آن نصب شود، اقدامات پیشگیرانه خوبی است.

وی با بیان اینکه چنانچه فضای منزل خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مرکزی گرم می کنید، درزبندی و بستن منافذ درها و پنجره ها به منظور جلوگیری از اتلاف حرارتی بلامانع است، اما در صورتی که از بخاری های گازسوز به منظور گرمایش محیط استفاده می کنید، حتما مختصری تهویه از طریق در یا پنجره در فضا ایجاد و از درزبندی و بستن کامل منافذ خودداری کنید.

دکتر مطلق تصریح کرد: درصورت احساس علائم سردرد و سرگیجه و تهوع در مکانی که احتمال وقوع مسمومیت وجود دارد، فورا آن مکان را ترک کرده و به فضای آزاد پناه ببرید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در صورت تداوم علائم فوق برای چند روز متوالی احتمال مسمومیت خفیف با این گاز وجود دارد که بهتر است در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

وی با تاکید براینکه رانندگان وسایل نقلیه سنگین از روشن کردن گاز پیک نیک در اتاق وسیله نقلیه خود جهت استراحت و خواب جداً خودداری کنند، درخصوص اقداماتی که در برخورد با موارد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن باید انجام داد، بیان کرد: اگر با افراد دچار مسمومیت مواجه شدید، در گام اول، پنجره ها و درها را باز کنید تا هوای تازه در فضا جریان پیدا کند. اگر امکان جابه جایی افراد را دارید آنها را به فضای باز ببرید. شیرگاز یا وسیله گرمایشی را ببندید و آن را خاموش کنید. پس از  خارج کردن مصدوم از محیط آلوده، فورا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.

مدیر گروه کاهش خطر بلایای وزارت بهداشت افزود: علائم حیاتی مصدومان را کنترل و از باز بودن راه های هوایی مصدوم اطمینان حاصل کنید. با حوله مرطوب جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید تا دچار مسمومیت نشوید و با یک حوله مرطوب دیگر هوای داخل محیط بسته را به سمت در یا پنجره هدایت کنید تا هوای تازه با آن جایگزین شود. افراد مسموم را روی زمین قرار دهید تا راه تنفسی آنها مسدود نشود، علائم حیاتی آنها شامل ضربان قلب، واکنش مردمک چشم، سطح هوشیاری، قدرت حرکت و مواردی از این دست را بررسی کرده و به کارشناسان اورژانس قبل از رسیدن کادر پزشکی اطلاع دهید. اگر شدت نشت گاز بسیار شدید است، از محیط خارج شده و منتظر بمانید تا کارشناسان آتش‌نشانی و اورژانس در محل حاضر شوند.