برگزاری دومین مجمع سلامت استان در دانشگاه

دومین مجمع سلامت استان، با حضور رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، استاندار، مسئولان ارشد استانی، مدیران دستگاه‌ها و ارگان‌ها و رئیس، معاونین و مدیران حوزه‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی کردستان در تالار ابن سینای دانشکده پزشکی در سنندج برگزار شد.

به گزارش وب دا، در ابتدای این مجمع رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، ضمن خیرمقدم از مدعوین و حاضران و تقدیر از تلاش ها و همکاری های سایر ادارات و سازمان ها در زمینه تامین سلامتی مردم استان، گفت: سلامتی فقط نبود بیماری جسمی نیست بلکه دارای ابعاد گسترده ای از قبیل جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است که پرداختن به همه اینها با همکاری و هماهنگی همه دستگاه ها، اورگان ها و سازمان های دولتی، خیرین و بخش خصوصی در کنار دانشگاه علوم پزشکی کردستان میسر نمی شود.

دکتر فرزین رضاعی سهم دانشگاه های علوم پزشکی را در تامین سلامت مردم کمتر از ۲۵ درصد و بیش از ۷۵ درصد دیگر را در اختیار سایر دستگاه های بیرون از مجموعه وزارت بهداشت بیان کرد و ادامه  داد: اگر همکاری و تلاش های مشترک مردم و سایر دستگاه ها محقق نگردد گام ها و برنامه های دانشگاه علوم پزشکی نیز در جهت تامین سلامت موفقیت چندانی کسب نمی کند.

وی تاسیس شبکه های بهداشت و درمان و نیز نظام PHC را در دوران انقلاب منجر به ایجاد عدالت اجتماعی در حوزه سلامت دانست و اضافه کرد: برای دستیابی به تمامی اهداف در زمینه عدالت اجتماعی در مقوله سلامت باید مشارکت اجتماعی در سلامت و سلامت اجتماع محور به یک گفتمان غالب در سیاست گذاری های بهداشت و درمان مبدل شود.

رئیس دانشگاه گفت: تکامل در دوران کودکی، توزیع عادلانه امکانات، امنیت شغلی، تغذیه و امنیت غذایی، سبک زندگی، آموزش، آگاهی ها و تغییرات و حمایت های اجتماعی، رسیدگی به گروه های ویژه از جمله مهمترین عواملی مؤثر بر سلامت هستند.

دکتر رضاعی تصریح کرد: در زمینه مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت دو رویکرد همکاری دستگاه ها و ادرارات دولتی و مشارکت های مردم در تامین سلامت مورد توجه قرار می گیرد.

وی با ذکر این فرمایش مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در دیدار با اعضای هیأت مولفه های اجتماعی سلامت از سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۳۸۴ که فرموده اند “امروز با وجود پیشرفت بشر در علم و دانش؛ وضع سلامت جوامع بشری نگران کننده است و عوامل اجتماعی تهدید کننده سلامت بسیار افزایش یافته است؛ گرسنگی بی بند و باری جنسی، مواد مخدر، مشروبات الکلی و جنگ های روانی دستگاه های تبلیغاتی از مهم ترین عوامل اجتماعی تهدید کننده سلامت در دنیای امروز به شمار می رود”، افزود: از نگاه ایشان عوامل اجتماعی بیشترین تأثیر را در زمینه حفظ و ارتقای سلامتی دارد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان سرمایه اجتماعی را از مهمترین مباحث در زمینه سلامت عنوان نمود و ابراز داشت: سرمایه اجتماعی آسان بدست نمی آید و باید همگان در حفظ و ارتقای آن بکوشیم و در این صورت است که می توانیم به اهدافمان در زمینه توسعه فراگیر و پایدار دست پیدا کنیم.

در ادامه استاندار کردستان ضمن تبریک به دکتر فرزین رضاعی به جهت انتصاب به عنوان رئیس دانشگاه و نیز خیر مقدم به میهمانان و مدعوین، گفت: امروزه نگاه به مقوله سلامت در سطح بین المللی با نگاهی که در گذشته بود بسیار متفاوت تر است چرا که زمانی سلامت صرفا به فقدان بیماری اطلاق می گردید ولی امروزه با کشف و شناخت ابعاد متفاوتی از ماهیت سلامتی، تعاریف در این مورد دگرگون شده است.

مهندس بهمن مرادنیا با اشاره به اینکه، عوامل اجتماعی مانند فقر، گرسنگی، بی سوادی، اشتغال نامناسب یا ناکافی، آسیبهای اجتماعی و دیگر عوامل دارای ریشه در اجتماع از یک سو و عوامل محیطی مانند آب ناسالم، هوای آلوده و محیط زیست آلوده از دیگر سو بسیار بیشتر از عوامل بیماریزای میکروبی که زمانی مهمترین تهدید کننده سلامتی بودند، سلامتی انسانها و جوامع را به خطر انداخته اند، اظهار داشت: ضروری است که تمام ارکان جامعه اعم از ادارات دولتی، نهادهای غیردولتی، سازمانهای مردم نهاد، خیرین، روحانیون و در کل تمام افراد جامعه برای همکاری با وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی قیام نموده و کمک نمایند که علاوه بر ارتقای سطح سلامت مردم که حقی است همگانی و بلامنازع، اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز توسعه کشور، سیاستهای کلی سلامت ابلاغ شده از جانب مقام معظم رهبری و برنامه ششم توسعه و نیز اهداف توسعه پایدار که در سطح بین المللی بر اساس آن عملکرد کشورها سنجیده می شود، محقق گردند و این مهم میسر نخواهد بود مگر با مشارکت حداکثری و پرداختن به مقوله اجتماعی شدن سلامت.

وی با تاکید بر اینکه، اجتماعی شدن نظام سلامت با مشارکت مردم و نهادهای رسمی و غیر رسمی خارج از بخش سلامت ممکن است، افزود: اولین مساله در اجتماعی کردن نظام سلامت، مشارکت است که نهادینه کردن این رویکرد به سلامت در کنار افزایش مشارکت مردم و جلب همکاری سایر دستگاه ها و نیز تقویت مسئولیت پذیری و پاسخگویی اجتماعی در قبال سلامت، نیازمند ارتقای کیفی تصمیم گیریها، سیاست گذاری ها و ایجاد همگرایی در عملکرد بخش های درون وزارت بهداشت و ارتقای همکاری های بین بخشی این وزارتخانه با دیگر ارکان توسعه است.

استاندار کردستان  ابراز داشت: در این راستا و به استناد بند ۳ مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، برگزاری سالانه مجامع سلامت استان به استانداران سراسر کشور ابلاغ و در اولین مجمع ملی سلامت که در زمستان ۱۳۹۵ تشکیل شد انجام این مهم از تاکیدات ویژه ریاست محترم جمهور و دولت تدبیر و امید می باشد که در سال جاری نیز پیرو مکاتبه وزیر محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برگزاری مجمع سلامت استانی به عنوان تکلیف از جانب وزیر محترم کشور به استانداران سراسر کشور ابلاغ گردید.

مهندس مرادنیا اضافه نمود: این مجمع در تاریخ یکم بهمن ماه ۱۳۹۸ به عنوان دومین مجمع سلامت استان کردستان با هدف تاکید بر مشارکت مردمی و همکاریهای بین بخشی با تبیین گفتمان غالب سلامت استان برای اعضای حاضر تشکیل و انتظار می رود پس از برگزاری مجمع، تمام افراد دست اندر کار و ذی نفوذ استان سعی خود را برای همکاری با استانداری و دانشگاه علوم پزشکی جهت ارتقای شاخصهای سلامت استان به کار گیرند.

به گزارش وب دا، شرکت کنندگان در دومین مجمع سلامت استان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان با صدور بیانیه‌ای بر همکاری همه جانبه، تلاش و مشارکت جمعی در کنترل و بهبود ابعاد اجتماعی مؤثر بر سلامت در جهت حفظ و ارتقای سطح سلامت مردم استان تاکید کردند.

متن بیانیه پایانی دومین مجمع سلامت استان کردستان به این شرح است:

خداوند بخشنده و مهربان را شاکریم که سلامتی را به عنوان موهبتی بی بدیل به انسان ارزانی کرد و صیانت از آن را بر همگان واجب نمود. مفتخریم که با حضور پرشور شما شرکای اجتماعی سلامت، دومین مجمع سلامت استان را تشکیل داده و در راستای ارتقای سلامت مردم شریف کردستان گام برداشتیم.

ضمن سپاس از تلاش های تمامی سازمان ها، تشکل های مدنی و اصحاب رسانه در تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت مردم استان کردستان، مجمع سلامت توجه به ابعاد چهارگانه سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی و ارتقای سواد سلامت را گفتمان غالب اعلام کرده و با توجه به شعار ((توانمندسازی ، مسئولیت پذیری و مشارکت اجتماعی برای سلامت)) سلامت را به عنوان محور سیاست گذاری ها، برنامه ها، تخصیص منابع و اقدامات فرابخش موثر بر سلامت استان، تعیین می نماید.

شرکت کنندگان در این مجمع که نمایندگان سطوح مختلف مدیریتی، بخش های مختلف دولتی و خصوصی، سازمانهای مردم نهاد و شهروندان استان کردستان می باشند، ضمن اعتقاد قلبی به شعار ((توانمند سازی، مسئولیت پذیری و مشارکت اجتماعی برای سلامت)) بر موارد ذیل تاکید می نمایند:

۱- یکی از اولویت های موکد در قانون اساسی، سیاست های کلان سلامت ابلاغی مقام معظمم رهبری، ارتقای مولفه های اجتماعی و عدالت در سلامت است که تامین، حفظ و ارتقای آن محدود به نظام سلامت نبوده و نیازمند مشارکت مردم و همکاری بین بخشی است. بر این اساس، همه اعضای مجمع، خود را متعهد می دانند برای بهبود وضعیت شاخص های سلامت در استان تلاش موثر و منسجم تری را مبذول نمایند.

۲-دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی کردستان، متولی تامین سلامت در استان، متعهد می گردد با ارتقاء همکاری های بین بخشی نسبت به شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و در اولویت قراردادن آنها، تولید و تدوین سیاستهای مبتنی بر شواهد اقدام نماید.

۳-در قالب مصوبات این مجمع همه دستگاه ها و سازمان های حاکمیتی در استان، متعهد می شوند در حیطه اختیارات و رسالت سازمانی خود، سیاست گذاری ها را با محوریت سلامت مردم انجام داده، در برنامه ریزی ها، تخصیص منابع و اقدامات، حفظ و ارتقاء سلامت مردم را مد نظر قرار دهند. 

۴-از آنجایی که مردم اصلی ترین ذینفعان سلامت هستند، دستگاههای اجرایی عضو مجمع، متعهد می شوند زمینه را برای بهره گیری از سرمایه های فکری و مشارکت اجرایی  مردم و نهادهای مدنی فراهم کرده، تسهیلات مناسب را تأمین و اجتماعی سازی سلامت را عینیت بخشند.

۵-متولیان فرهنگسازی و تعلیم و تربیت، اصحاب رسانه و تشکل های مردم نهاد، متعهد می گردند به سواد و فرهنگ سلامت با محوریت شورای پیام رسان سلامت توجه ویژه داشته، اقدامات و برنامه ریزی دقیق و موثر را انجام دهند.

۶-با توجه به نقش کلیدی سلامت بانوان در سلامت جامعه و تربیت نسل آینده، همه دستگاه های اجرایی عضو مجمع متعهد می شوند نیازهای سلامت این گروه را به طور ویژه در دستور کار خود قرارداده، اقدامات عملی لازم را برای ارتقای سلامت بانوان استان به عمل آورند.

۷-با توجه به اینکه سلامت روانی از ابعاد مهم سلامت بوده و ارتقاء آن پیشگیری از اختلالات و ناهنجاری ها را سبب می شود. دومین مجمع سلامت استان تاکید می نماید در سال آتی، تمام اعضاء و نهادهای ذیربط بویژه صاحبنظران دانشگاهی، جهت سلامت روحی و روانی مردم استان برنامه ریزی و اقدامات موثرتری را اجرا کنند.

۸-تشکیل مجمع استانی سلامت اگر چه گامی مناسب برای ایجاد گفتمان سازنده، برنامه ریزی مشترک و اقدام موثر از سوی همه دستگاه های استانی و نهادهای مدنی است اما بدون شک گسترش این ساز و کار به کلیه ی شهرستان ها باعث کامل شدن حلقه اقدامات خواهد شد. لذا راه اندازی و تشکیل  ساختارهای مشابه به الگوی استانی و خلاقیت های بومی مورد تاکید هست.

۹-به منظور نهادینه سازی مجمع سلامت در استان و شهرستانها، بر برگزاری جلسات،جشنواره ها، سمینارهای استانی، دوره‌های آموزشی مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت و ارزیابی مدیران بر اساس استفاده از شاخصهای سلامت تاکید شده و از دست اندرکاران دستگاه های سلامت محور تقدیر گردد.

۱۰-دومین مجمع سلامت استان در راستای اهمیت خانواده و نقش محلات در ایجاد خرده فرهنگ های اثر گذار، فعال سازی و ارتقای کانون های سلامت محلات را از اولویت های عملیاتی در سال آتی قرارداده، حساسیت شهرداران و دهداران، شوراهای اسلامی شهر و روستا، مدیران منطقه ای حوزه سلامت، سازمان های مردم نهاد و معتمدین محلی را نسبت به فعال سازی کانون های سلامت محلات مورد تاکید قرار می دهد.

۱۱-به منظور ایجاد انسجام و همبستگی در برنامه ریزی ها، اقدامات، ایجاد بهره وری و نظام پایش اثر بخش در رابطه با اقدامات، کار گروه سلامت و امنیت غذایی استان مسئولیت خواهد یافت تمهیدات لازم برای عملیاتی سازی سند جامع سلامت استان با  محوریت دانشگاه علوم پزشکی را به اجرا گذاشته و از همه دستگاه های اجرایی انتظار دارد با محوریت پیام گزاران سلامت، نهایت همکاری و مساعدت را در راستای اجرای پروژه سند جامع سلامت استان مبذول دارند.

۱۲-دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان موظف است ضمن پیگیری، نظارت و اجرای  برنامه های مصوب، گزارش پیشرفت برنامه های سلامت محور ادارات و سازمانها را در مجمع سال آینده ارائه نماید.

http://www.muk.ac.ir/Images/Upload/ravabet/1398/11/rezaiii.jpg
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید